Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Antisosyal kişilik bozukluğu nedir? Kendinizde veya yakın olduğunuz bireylerde Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu içeriğimizi okuyarak kişilik bozuklukları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz bizlere başvurarak tüm sorunlarınızın en ideal sürede çözümlenmesini sağlayabilirsiniz.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir 

Bu tür kişilik bozukluklarına sahip olan insanlara halk arasında “psikopat” veya “sosyopat” adı verilmektedir. Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip bireyler toplum kurallarına riayet etmeme, başkalarının düşüncelerine aldırış etmeme gibi agresif davranışlar sergilemektedirler. Bu tür bozukluklara sahip olan kişiler genellikle ciddi suç işleme potansiyeline sahiptirler ve sergiledikleri davranışlar için pişmanlık hissine kapılmazlar.

Son olarak Antisosyal Kişilik Bozukluğu, bir kişinin uzun süreli olarak başkalarının haklarını manipüle etme, sömürme veya ihlal etme örüntüsüne sahip olduğu bir zihinsel sağlık durumudur.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Antisosyal kişilik bozukluklarının nedenleri tam olarak tespit edilememektedir. Yapılan araştırmalara göre en temel sebepler arasında genetik faktörler ve çocuk istismarı gibi çevresel nedenlerden dolayı bu durumların gelişimine katkıda bulunulduğuna inanılmaktadır.

Çocukluk döneminde ateş yakma ve hayvanlara eziyet, antisosyal kişiliğin gelişimi ile bağlantılıdır. Bazı sağlık çalışanları psikopatik kişiliğin (psikopati) ile aynı bozukluk türü olduğuna inanır.

Bu durum cezaevinde olan bireylerde çok daha sık rastlanılmaktadır.

 

Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Kişilik bozukluklarının kendine özgü tanısal kriterleri bulunmaktadır. Genellikle kişilik bozukluğunun teşhis edilmesinde, en az d iki semptomunda görülmesi gereklidir. Bu belirtilerden bazıları;

  • Tehlikeli lakap, takma ad kullanmak,
  • Çalmaya ve yalan söylemeye meyilli olmak,
  • Suç işlemeye meyilli davranışlar sergilemek,
  • Genellikle şiddet unsurlu, agresif davranışlar sergilemek,
  • Başkalarının ihtiyaçlarını veya duygularını dikkate almamak,
  • Sergilediği yanlış davranışlardan pişmanlık duymamak,
  • Sorumsuz davranışlarda bulunmak,
  • Kendini veya başkalarının güvenliğini göz ardı etmek,
  • Başkalarının haklarının ihlal etmek

Tedavi Yöntemleri

Kişilik bozukluğu belirtileri olan bireyler genellikle yaşadıkları rahatsızlıklarının farkında değillerdir. Hastalığının farkında olmayan kişiler tedavileri için uzman kişiler ile görüşmez ve tedavi edilmezler. Hastaların tedavi yöntemlerine başvurmama sebeplerinin en başında, bu sorunla birlikte hayatlarını normal bir şekilde idame ettirebilmeleridir.

Hastalıkla tedavi yöntemleri kişilik bozukluğunun türüne göre değişebilir, ancak psikoterapi (psikolojik danışmanlık) tedavinin ana unsurudur. Bazı durumlarda, ortaya çıkabilecek aşırı atakları tedavi etmek için ilaç kullanılabilir. Bu ilaçları danışmanınız belirleyecektir.

Psikoterapi tedavisinde, hastanın yaşadığı hatalı düşünce kalıplarının değerlendirilmesi yapılır. Hastaya yeni düşünce ve davranış kalıplarının öğrenilmesi amaçlanır. Terapi aynı zamanda hastalıkla başa çıkma ve kişiler arasındaki ilişki becerilerini geliştirmeyi amaçlar.

Tedavi ayrıca hastalıkla başa çıkma ve kişilerarası becerileri geliştirmeyi amaçlar. Kişilik bozuklukları tedavi edilmezse durumun daha da kötüleşebileceği göz ardı edilmemelidir. Kişilik bozukluğu olan kişiler ileri yaşlarda alkol veya uyuşturucu kullanabilir, şiddete meyilli olabilir, hastaneye kaldırılabilir, kendilerine veya çevresine zarar verebilir.

Sizde veya ailenizde veya çevrenizde bir kişilik bozukluğu varsa, en iyi desteği ve teşviki nasıl sağlayacağınızı öğrenmek için psikoloji merkezi tarafımıza başvurabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir