Nöropsikoloji, beynin yapısını ve fonksiyonlarını inceleyen, psikolojik bulguların beyindeki sistemlerle olan ilişkisini anlamayı hedefleyen bilim dalıdır.  Nöropsikoloji, temel amaç olarak bedenve zihin ilişkisini ele alır, uygulamalı nitelikte olan bir bilim dalıdır. Beynin yapısını ve fonksiyonel işlevlerinin psikolojik olaylarla olan ilişkisini anlamaya çalışır. Beyindeki rahatsızlıkların neden olduğu davranışsal/bilişsel etkilerin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenir.

Nöropsikolojik yaklaşım, zihin hakkında bilinenlerin beyin esasında; beyin hakkında bilinenlerin de zihin esasında test edilmesini sağlamaktadır. Böylece de karmaşık bilişsel süreçler beyin düzeyinde gözlemlenme kazanmakta; beyin alanlarıyla ilişkilendirilen zihinsel süreçler bilimsel verilere dayanarak belirlenmektedir.

Nöropsikolojik İşlevsellik

Nöropsikolojik işlevsellik kişinin bilişsel, duygusal ve davranışsal işlevselliğine önem verir. Örneğin beyninin en ön lobunda hasar meydana gelmiş bir kişi psikososyal ve bilişsel alanlarda sıkıntılar yaşar. Psikososyal alanda yaşayabileceği sıkıntılar; kontrolünün kaybolması sebebiyle uygunsuz davranışlar sergilemek, empati yitimi sebebiyle ilişkilerde problemler yaşamak, zayıf duygusal karar kabiliyeti ve zayıf sosyal muhakeme gücü olabilir.

Bilişsel alanda yaşayabileceği sıkıntılar ise planlama, esnek düşünebilme, önceden kazanılanları hatırlayabilme gibi işlevlerde bozukluk, zayıf dikkat, katı düşünme ve tekrarlayıcı davranışlar olabilir. Travmatik beyin hasarı, felç, epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi rahatsızlıklar geçiren kişilerde genelde nöropsikolojik işlevsellikte sorunlar görülür.

Nöropsikolojik Değerlendirme Nasıl Yapılır?

Nöropsikolojik değerlendirmenin kullanılan araçlar ve dayandığı bilim alanları açısından çok yönlü bir niteliği vardır ve kişiye özel bir uygulamadır. Bu nedenle varsayımlar ya da sorular değişkenlik gösterebilir.

Nöropsikolojik değerlendirmenin yapılabilmesi için;

  • Bilgi toplama,
  • Nöropsikolojik testlerin seçimi ve uygulanması
  • Bulguların değerlendirilmesi, yorumlanması ve raporlanması gereklidir.

Bilişsel işlevlerin beyinde meydan gelen bozukluklarla nasıl etkilendiğini ortaya koymak, öncelikle bu ilişkiye duyarlı olan ve ‘nöropsikolojik testler’ adı verilen, güvenirlik ve geçerlikleri belirlenmiş ölçme araçlarının kullanımını gerektirir. Böylece beyindeki işlev bozukluğuna bağlı oluşan bilişsel ve davranışsal bozukluklar nesnel puanlarla ifade edilmiş olur. Bu nesnel puanlarla çeşitli analiz teknikleri uygulanır.

Fakat nöropsikolojik değerlendirmenin yapılması mümkün olmayan felç veya travma gibi durumlar da olabilir. Bu gibi durumlarda hastanın durumu gözetilerek genel durumu ve kavrayışına uygun bir değerlendirme yapmak uygun olandır. Ardından sürecin nasıl geliştiğine dair kapsamlı değerlendirme yapılabilir.

Daha fazla bilgi ve destek almak için https://izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir