Sosyal fobi, kişinin toplumdaki diğer bireylerle etkileşime girme konusunda yaşadığı kaygı bozukluklarıdır.  Bu fobiyi barındıran kişiler genellikle sosyal hayata karışma konusunda küçük düşme korkusuna sahip olurlar. Sosyal fobi sosyal anksiyete bozukluğu olarak da tanımlanmaktadır. Toplumda yoğun olarak görülen bir durumdur.

Bu sorun genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde görülmektedir. Sosyal fobisi olan kişiler sosyal ortama girdiğinde utanır, rahatsız hisseder ve gerilir.  Bu insanlar diğer kişiler tarafından sessiz ve içe kapanık kişiler olarak nitelendirilir.  Bu sorunu yaşayan kişiler sosyal ortamlara katılarak arkadaş edinmekten hoşlanırlar. Ama küçük düşme endişesiyle toplum içine karışmaktan çekinirler ve genellikle topluluk etkinliklerine mesafeli olurlar.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi belirtileri duygusal ve fizyolojik olarak ortaya çıkabilir. Bu kişiler sosyal ortamlarda şu durumları yaşarlar;

  • Aşırı terleme, nefes darlığı, çarpıntı ve yüz kızarıklığı
  • Korku ve gereksiz sinirlilik hali
  • Anksiyete bozuklukları
  • Ağızda kuruluk ve taşikardi
  • Sebepsiz karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi
  • Görmede bulanıklık
  • Sürekli olarak idrara gitme ihtiyacı
  • Ellerde ve seste titreme gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Sosyal fobisi bulunanlar gözle görülen kaygı belirtilerin diğer insanlar tarafından fark edilmesi konusunda endişelidirler. Söz konusu endişe sosyal fobi belirtilerinin daha şiddetli görülmesine yol açar. Bu sorun kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyecek bir hal alabilir.

Sosyal Fobi Neden Olur?

Sosyal fobi belirli nedenleri olan bir rahatsızlık değildir. Yani bu sorunun tek bir nedeni bulunmaz. Sosyal fobi genellikle genetik faktörlerle ortaya çıkar. Aile üyelerinde sosyal fobi tanısı olan kişiler varsa diğer bireylerde de bu görülebilir.

Kişide beyindeki korku yanıtları amigdala isimli bir bölümde kontrol edilir. Bu bölümde aşırı aktiflik durumunda sosyal fobi oluşma olasılığı yükselir. Sosyal anksiyete bozukluğu 13-14 yaşlarında ortaya çıkabilir. Çocuklarda akran zorbalığı ve çevresinde dalga geçilmesi fobiyi destekleyebilir.

Çocukluk döneminde utangaç mizaçlı kişilerin yetişkinlik döneminde sosyal fobi sorununa yatkınlığı fazla olur. Ayrıca ailede çok baskıcı ve kontrolcü bir tutum varsa çocuklarda sosyal fobi gelişebilir.  Fiziksel görünüm açısından belirli sağlık sorunu yaşayan bireyler sosyal ortamlarda katılmaktan endişe duyabilir.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Olur?

Sosyal fobi tedavisi için en çok kullanılan yöntem psikoterapidir. Psikoterapi ile sosyal anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir. Genellikle bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemleri faydalı olmaktadır.  Terapi sırasında hastanın olumsuz duygu ve düşüncelerini tanıyarak bu düşünceleri olumlularıyla değiştirmesi sağlanır.

Sosyal fobi tedavisinde ilaçlar da kullanılabilmektedir. Psikoterapide kullanılan antidepresan ilaçları da olabilir. Bu ilaçların tek başına kullanımı tedaviyi başarılı kılmaz. Doktorun tavsiyesine göre psikoterapi tedavisine ek olarak kısa vadede fayda için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Psikoterapi tedavisi bireysel ya da grup terapisi şeklinde yapılabilir. Hasta sosyal hayatta kendine güvenebileceği beceri kazanma konusunda eğitimlere katılabilir.

Sosyal fobi sorunları için İzmir Psikoloji olarak sizlere psikoterapi seansları düzenliyor ve çözüm sağlıyoruz.

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir