Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu Nedir? Nasıl Geçer? 

Bilindiği üzere mevsim geçişlerinde ve yaşanan değişimlerde insanların ruhsal durumu fazlasıyla etkilenir. Ayrıca enerji, uyku düzeni, iştahda yaşanan değişimler ve sosyal yaşantı da mevsimlerle birlikte değişir. Bu değişimler normalde de yaşanabilir fakat arttığı dönemlerde mevsimsel olduğu daha doğrudur. Yaşanan bu duygu durum bozukluğu bir hastalık olarak adlandırılır ve kış aylarında daha fazla görülür.

Mevsimsel Duygu Değişlikliği Belirtileri Nelerdir?

Mevsim geçişlerinde iştahda artma, kilo alımında artış, enerji kaybı, zihin yorgunluğu ve aşırı uyuma isteği ile bu hastalığın belirtilerini yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler mevsimsel duygu bozukluğu durumunun başlangıcı olarak kabul edilir. Ayrıca diğer duygu bozukluğu hastalıklarında görülen depresif durumlar, anksiyete, ya da konsantre sorunu da duygu durum bozukluğu rahatsızlığına eşlik edebilir. Bu şekilde bir sorun yaşıyorsanız, İzmir psikolog yardımı alabilir, bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Hastalık sonbahar ve kış mevsiminde oldukça artış gösterirken, bazı insanlarda da tam tersi bir durum yaşanabilir.

Mevsimsel Duygu Değişlikliği Nedenleri Nelerdir?

Mevsimsel duygu değişlikliği yaşamasının pek çok nedeni olabilir. Bunlardan başlıca olanı da beyine giden ışık etkisidir. Mevsimsel duygu değişlikliği sorunu birçok kişide görüldüğü için, ciddi bir tedavi gerektirmez. Ama yine de sıkıntıları üst düzeye ulaşan kişiler psikolog İzmir desteği alabilir. Bu hastalığı tam olarak bu şekilde adlandırmak için, rahatsızlığın belirli periyodlarda her zaman oluşması gerekir. Ayrı hafiftir, çok zarar vermez. Yine de psikolojik destek almanız tavsiye edilir. Bilindiği üzere, psikolojik hastalıklarda kış aylarında bir artış olur.

Çok fazla önem verilmediği için, kendiliğinden geçeceği düşünülür.  Eğer düşük seviyede sorunlar yaşıyorsanız, endişe etmeniz gereken bir durum oluşmaz. Mevsimsel duygu bozukluğu majör depresyon türlerinden biridir, ihmal edilmesi doğru değildir. Mevsimsel olmasının yanı sıra kişilik ve karaktere göre bazı özellikler içerir. Tedavisi olmasa da kendini sınırlama özelliğine sahiptir. Bazı kişiler bu durumu depresyon ile karıştırılabilir. İkisi birbirinden farklı şeylerdir.

Özelikle atipik depresyon ile aynı belirtileri verir. Mevsimsel duygu bozukluğu hastalığında iştahta artış daha ön plandadır.  Buna bağlı olarak aşırı uyuma ve kilo artışı görülür. Küçük yaşlardan itibaren görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalar genel olarak, ilkbahar ve yaz aylarında enerjik ve daha iyi hissederler. Bu hastalığın tedavisi için farklı yöntemler vardır. Işık tedavisi daha fazla tercih edilir. Antidepresan etkisi verir. Yine oral olarak da antidepresan ilaç verilebilir. Işık tedavisi daha az yan etkili ve başarılı sonuç verecektir. İhmal edilmemesi gereken bu durumdan İzmir psikolog desteği alarak kurtulabilirsiniz.

Mevsimsel Duygu Değişikliğine Karşı Neler Yapılabilir?

Kişi kendisi de mevsimsel duygu değişikliğine karşı önlem alabilir ve bu durumu hafif bir şekilde atlatabilir ya da psikolog İzmir desteği alabilirler. Özelikle güneş ışığından faydalanmak çok önemlidir. Kapalı mekânlara nazaran, açık havayı tercih etmek gerekir. Düzenli ve sağlıklı uyumak çok önemlidir. Gece yatmadan yemek yenmemesi gerekir. Odayı her zaman havalandırıp, , özelikle karanlık bir ortamda uyumaya özen gösterilmelidir.

Hobi edinmek iyi gelecektir. Her gün açık havada uyumanın oldukça yararı olacaktır m Özellikle geceleri rahat uyumanızı sağlar. Sosyal ilişkiler önemlidir. Belirli zamanlarda arkadaşlar ile vakit geçirmek, sizi rahatlatacaktır. Beslenme düzeni ve bol su içmek de faydalıdır. Özelikle karbonhidrat değil de protein ağırlıklı beslenmek tavsiye edilir. Ayrıca kafein içeren maddeler yerine bitki çayları içmek, sizi rahatlatacaktır. Melisa, yasemin, reçine ve ekinezya gibi çayları tercih edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için İzmir Psikolog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir