DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Yeme, her canlı için doğal bir süreçtir. Ama bazı kişilerde yeme bozuklukları çok fazla görülür. Bunun nedeni ise tamamen psikolojik nedenlere dayanabilmektedir. Fazla veya sağlıksız beslenmeye bağlı olarak ise başta fazla kilo alımları ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak, çeşitli kronik hastalıklar meydana gelebilir. Bu nedenle hemen önlem alınıp, tedavi edilmesi gerekmektedir.

Duygusal yeme bozukluğu her zaman yaşanabilecek durumlardan biri olabildiği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Önemli olan kişilerin bu durumlarla baş edebilmeyi öğrenmeleridir. Elbette yeme bozukluğu denince akla sadece fazla yeme gelmemelidir. Bazı kişilerde yemek, yiyememe durumları da ortaya çıkabilir. Yani kişiler bazı zamanlarda aşırı iştah veya açlık durumlarına bağlı olarak fazla yemek, yeme problemi yaşayabilirken, bazı durumlarda da aç oldukları halde bir şey yiyememe gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliyorlar. Her ne sebeple olursa olsun mutlaka hemen Alsancak psikolog tarafından konu ile alakalı destek alınması gerekmektedir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Belirtileri

  • Duygusal açlık bir anda ortaya çıkar. Yani yeni karnını doyurmuş bir kişi aniden çok fazla acıktığını hissedebilir.
  • Yeme bozukluğu olan kişiler, sinirli oldukları zamanlarda daha fazla yeme ihtiyacı hissetmektedir. Bir kavgadan sonra veya aşırı öfke durumuna kapıldıkları zamanlarda daha sık yeme ihtiyacı hissederler.
  • Çoğu kişi yalnızlık duygusunu bastırmak için aşırı yeme alışkanlığı ortaya çıkarmaktadır.
  • Üzüntü veya beklenmedik ani üzücü olaylar karşısında yeme bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Örneğin bir kişi sevdiği kişinin ani ölüm haberini aldığında her zamankinden daha fazla yeme ihtiyacına kapılabiliyor.
  • Duygusal açlık çeken kişiler sağlıklı yiyeceklerden ziyade daha çok kalorisi yüksek, yağlı ve hazır gıdaları tüketmek isterler.
  • Duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişiler genelde doyduklarını anlamazlar. Yani her zamankinden daha fazla yerler.
  • Bazı kişiler aç oldukları ve halsiz oldukları halde hiçbir şekilde yemek yiyemezler.
  • Gereğinden fazla yemek yiyen kişiler, suçluluk, pişmanlık ve hüzün duygularına kapılırlar.

Tüm bu belirtiler birer duygusal yeme bozukluğunun ortaya çıktığının göstergesidir.

Duygusal Yeme Bozukluğunun Tedavisi

Duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişiler, için bu durumla baş etmek son derece önemli konuların başında gelir. Aksi halde sağlıksız ve sürekli yeme isteğine bağlı olarak fazla kilo alımları meydana gelecektir.

İlk olarak duygusal yeme bozukluklarının fizyolojik bir durum olmadığının farkına varılmalıdır. Yani her yeme ihtiyacı ortaya çıktığında yeme eylemi gerçekleştirilmemelidir. Bu duyguların kişileri kontrol etmesine müsaade edilmemelidir. Eğer kişiler bu sorunla tek başına mücadele edemiyorsa o halde mutlaka İzmir psikolog tarafından destek almaları önerilir.

Daha detaylı bilgi almak için Bireysel Psikoterapi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir