bosanma-kararı-cocuga-nasil-anlatilmalidir

Ebeveynlerin boşanma kararı alması çocuğa nasıl anlatılmalıdır? Bu soru boşanma sürecinde olan ya da boşanma sürecine girecek birçok ebeveynin kafasını karıştırmaktadır. Boşanma kararı tabi ki de çocuğa bir anda söylenecek bir durum değildir. Bu noktada çelişki yaşayan ebeveynler İzmir çocuk psikoloğundan destek alabilirler.

Boşanma kararı çocuğa en uygun dille aktarılmalıdır. Her çocuğun vereceği tepki aynı değildir. Bu nedenle İzmir çocuk psikoloğundan destek almak; bu konuda en doğru aktarımı bulmanızda yardımcı olabilecektir. Boşanma sürecinde olan ebeveynler ilk önce boşanıldıktan sonra çocuğa yaşamında ne gibi farklılıkların söz konusu olacağından bahsedilmelidir. Bazı ebeveynler boşanma süresi öncesinde de ayrı evlerde yaşamaya başlayabilirler. Bu noktada çocuğa bilgi vermek çok önemlidir. Böylelikle bu süreci daha rahat bir şekilde kabullenmesinde olumlu etken rol oynanır. Konuşma gerçekleştirilirken ebeveynlerin sergiledikleri tutumlar ve duygu durumu oldukça önemlidir. Sizlerin duygu durumunuz ve tutumunuz, çocuğunuz boşanma kararını kabullenmesinde önemli bir etkendir. Eğer çocuğunuz 5 yaşından küçükse basit cümleler ile boşanma durumunu açıklayabilirsiniz. Ancak 5 yaşından büyük çocuklar sizden daha kapsamlı bir açıklama bekler. Bu nedenle daha dikkatli olunmalıdır.

Boşanma Sürecinde Çocuklar

  • Ayrılma ya da boşanma sürecinde çocukların duygularının yanı sıra tavırları da değişkenlik gösterebilir. Bu durumu kabullenmesi bazı çocuklarda kısa sürse de bazı çocuklarda daha uzun sürebilir. Bu noktada ev içerisinde ılımlı ve olumlu davranılması önemlidir.
  • Ebeveynler eski tutumlarında kesinlikle değişiklik göstermemelidir. Otorite kaldığı yerden devam etmelidir. Ebeveynlerin tutumlarının değişmesi çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin; daha önce izin verilmeyen bir konuya boşanma sürecinde sırf çocuk boşanma sürecini daha rahat geçirsin diye izin verilirse, çocuk bu durumu çok farklı nitelendirebilir.
  • Boşanma sürecinde ebeveynler kafa karışıklığı yaşıyorsa, örneğin boşanma kararından emin değilse; bu konu çocuğa aktarılmamalıdır. Boşanma durumu oldukça önemli bir konudur. Konu hakkında kararsızlıkları çocuğa aktarmak psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • 5 yaşından sonra çocuklar ebeveynlerinin ayrılma konusu hakkında çok daha fazla soru sormaya başlarlar. Tüm sorulan soruların cevaplanması oldukça önemlidir. Ancak bu soruları cevaplarken net ve doğru cevaplar verilmesi gerekir.
  • 9 -12 yaş aralığında ki çocuklar daha sert tepki verebilirler. Öfkelerini kontrol edemeyebilirler. Bu öfkelerini net bir şekilde sizlere ya da çevrelerine aktarabilirler. Bu nedenle boşanmanın gayet normal bir süreç olduğunun, bu şekilde daha iyi hayat sürülecek olduğunun detayları çocuğa anlatılmalıdır. Bundan sonraki yaşamları hakkında yine detaylı bilgiler verilmelidir.

Bu süreci daha çözüm odaklı ve kolay geçirmek için İzmir Çocuk Psikoloğu sayfamızı inceleyebilir, hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

 

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir