İnternet bağımlılığı, günün önemli bir bölümünün internet başında geçirilmesidir. 1990’lı yıllarda hayatımıza girmeye başlayan internet son yıllarda günlük hayatımızın merkezi haline geldi.   İletişimi kolaylaştırması, bilgiye hızlı bir ulaşım sağlaması ve insanların sosyalleşmesi gibi konularda işlevsel olan internet, bağımlılık düzeyine geldiğinde kişiye zarar verebilir.

Sosyal ilişkileri zayıflatması, zararlı ya da yanlış bilgiler vermesiyle birlikte internet bağımlılığı da büyük bir sorundur. Z kuşağı olarak adlandırılan yaş grubunun hayatında doğumdan itibaren internet vardı.

İnsanlar internette vakit geçirirken ödev, uyku, ders gibi süreçleri aksatıyorsa ve sosyal hayatını kısıtlıyorsa internet bağımlılığı var demektir. Bu kişiler yemek ya da temizlik gibi kişisel alışkanlıkları için ayıracakları zamanı dahi internette geçirebilirler.

İnternet Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?

İnternet bağımlılığı için henüz bir resmi kurum ya da Dünya Sağlık Örgütü patolojik bir tanımlama yapmadı.  Ayrıca her çocuk ya da ergenlik döneminde internet ve sosyal medyada vakit geçiren kişinin internet bağımlısı olduğu algısı yanlıştır.

İnternet bağımlısı olan kişilerin göstereceği davranışlar genel hatlarıyla şu şekilde olacaktır;

  • Telefon, tablet ya da bilgisayarı kapatma konusunda sorunlar yaşar.
  • Bir ekran karşısında vakit geçirmediği zamanlarda mutsuz olur ve gergin bir ruh haline bürünür.
  • Ekran başında uzun bir süre vakit geçirmesine bağlı olarak duruş bozuklukları görülür.
  • İnternette vakit geçirebilmek için sosyal hayatını kısıtlar.
  • İnternette vakit geçirebilmek için yemek öğünü atlama ya da kişisel temizliği geciktirme gibi davranışları gerçekleştirir.
  • Okul zamanlarında akademik başarısında bir düşüş gözlenir.
  • Zamanı kullanmayla ilgili sorunlar yaşar.
  • Yaşıtlarıyla oyun oynama ya da spor yapma gibi fiziksel aktivitelerde belirgin bir azalma görülür.

İnternet Bağımlılığı Ne Zaman Başlar?

Z kuşağı olarak adlandırılan ve 2000 yılından sonra dünyaya gelen nesilde internet bağımlılığı yoğun olarak gözlenir.  Bu rahatsızlık çocuğun telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik aletlerle geçirdiği zamanın yoğunluğuna bağlı olarak değişir.

Bebeklik döneminden sonra çocuklar sağlıklı gelişimini tamamlayabilmek için akranları ve ebeveynleriyle iletişim kurarlar. Çocukluk gereği oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar ve bu şekilde sosyalleşirler.

İnternet çocukluk döneminde oyunlar, görsel unsurlar ve video içerikler sebebiyle ilgi çekicidir. Bu süreçte ebeveynler çocukların ekranda vakit geçirme süresini kontrol etmezse bağımlılık başlayabilir.  Yapılan en büyük hataların başında hareketliliği kısıtlama, yemek yedirme ya da ağladığı zamanlarda susturma için ekran kullanılmasıdır.  Bağımlılık aslında ebeveynlerin yaklaşımıyla başlayacaktır.

İnternet Bağımlılığı Tedavisi

İnternet bağımlılığı tedavisinde en etkili yöntem çocukluk döneminden itibaren ekranla geçirilen zamanın kısıtlanmasıdır. Özellikle 3-4 yaşına kadar ekrana maruz kalmanın önüne geçmek gerekir.  3-6 yaş arasında gün içinde 30-40 dakika,  ilkokul döneminde günde 1-2 saat, lise döneminde ise günde 2-3 saat normal olarak kabul edilir.

Çocukluk ve ergenlik döneminde ekrandan koparma anne babalar için zor olabilir. Bağımlılık olması durumunda spor ve sanat aktivitelerine yönlendirme, akranlarıyla sosyalleşmesini sağlama ve profesyonel bir destek almak gerekebilir. Bizimle iletişime geçmek ve konu hakkında bilgi almak için https://izmirpsikoloji.com/izmir-pedagog-cocuk-ergen-psikologu-onerisi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medya Bağımlılığı testimizi de https://izmirpsikoloji.com/sosyal-medya-bagimliligi-testi/ adresinden çözebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir