Öfke Kontrolü Bozukluğu

Çocuklarda öfke nöbetleri, öfke patlamaları, durumunda aile kendini çok çaresiz hissetmektedir. Fakat çocuklar da kendisini çaresiz hissettiği ve o durumla hiç karşılaşmadığı için ya da sadece bu şekilde ailesiyle ilişki kurabildiği için bu öfke nöbetlerini geçirmektedir. Aileler sürekli ağlıyor, sürekli tutturuyor, sürekli bir şeyler istiyor şeklinde bu durumları bize ifade ederler. Aslında çocuk burada ebeveynlerine ulaşmaya ve ne kadar onlara ihtiyacını olduğunu göstermeye çalışır. Çocuk anlaşılmadığını hissediyorsa ve yeterince onunla iletişim kuran bir ebeveyn yoksa kendisini bu şekilde ifade edebilmektedir.

 

Çocuk kendisini güvende hissetmiyorsa yine aynı şekilde öfke nöbetleri yaşayabilmektedir. Evde anne ve baba sürekli kavga ediyorsa, birbirlerine çocukla ilgili bağırıyorlarsa ve uyarıda bulunuluyorsa, sürekli şikâyet ediliyorsa çocuk bu durumda kendisini güvende hissetmez ve kendisini bu şekilde ebeveynlerine duyurmaya çalışır.

Öfke nöbeti durumlarında bazı ebeveynler çocuklarını kandırma, dikkatini dağıtma ya da geçiştirme yoluna başvurabilmektedirler. Bazen de korkutarak ya da ondan daha öfkeli olup bağırabilmektedirler.

Çocuklarda ağlama, bağırma, tepinme, tutturma davranışları ile dışa vurulan bu öfke, genellikle engellenme halinde ve hoşa gitmeyen durumlara maruz kalmaya bir tepki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen de, örneğin ağladığı için istediğinin yapıldığını fark eden bir çocuk için ikincil kazançlar getiren öğrenilmiş bir davranış haline dönüşebilir. Bu yüzden anne baba tutumları çok önemlidir.

Daha çok küçük çocuklar da ağlama, bağırıp çağırma, yerlerde yuvarlanma, sağa sola koşuşturma, eşyalara ya da kendine zarar verici davranışlarda bulunabilmektedir. Ailelerde çocuğun sakinleşmemesi üzerine pes edip, çocuğun isteklerini yerine getirmekte ve taviz vermektedirler. Çocuk böylece “ikincil kazanç” elde ederek isteklerinin yerine gelmesini ya da engellerin ortadan kalkması için bu nöbetleri öğrenilmiş davranış olarak tekrar tekrar gösterir.

Çocukta Öfke Nöbeti Nedenleri

Çocuklarda öfke sorunu genelde aileye yapılan duygusal şiddet olabildiği gibi, bazen aile ile kurulan iletişim tarzı olabilmektedir. Bazen çocukların içsel olarak anneye babaya duyduğu öfke, sevilmeme, değerli ve önemli hissetmeme, cinsel taciz, ihmal, istismar gibi bazı diğer nedenlerde olabilir. Çünkü çocuklar sorunlarını yetişkin gibi direkt anlatamaz, sorunlarını dolaylı yollardan ifade ederler.

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir