İnsan hayatının önemli bir kısmını (1/3) oluşturan uyku hem rutinlerinizi gerçekleştirirken enerji bulmanızda hem de sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazlardandır. Uyku süresindeki yeterlilik ve kalite, sağlığınızı korur ve hastalık geçirdiğinizde de iyileştirici bir faktör olabilir. Sadece dinlenmek için bir fırsat gözüyle bakılmaması gereken uyku, bazen bozukluklara neden olabilir. Uyku kalitesindeki düşüş, uyuyamama, uyku sırasındaki solunum güçlüğü, sürekli uykulu hal gibi farklı durumlar uyku bozuklukları başlığı altındadır. Günümüze kadar onlarca farklı şekilde seyreden uyku bozukluğu teşhisi bulunur.

Sağlıklı bir uykunun nasıl gerçekleştiğini anlayarak sorunu da fark edebilirsiniz. Uyku sırasında REM ve non-REM olarak iki faz gerçekleşir. Uykunun her evresinde rüya görmek mümkündür ama bilinen bilimsel gerçeklere göre hatırlanan rüyalar REM evresinde görülür. Bu sırada sık yapılan göz kapağı hareketi rüya görüldüğüne bir işarettir. Non-REM evresi ise derin uyku olarak tabir edilen kaliteli bir uykunun önemli bir kısmını oluşturur. İşte bu iki evrenin birbirini takip ettiği süreçte vücut gün içindeki enerjisini sağlar, metabolizma kendisini yeniler, vücut toksinlerden arınmak için bir boşluk bulur. Bu süreçte yaşanan aksaklıklar ileride uyku bozukluğu olarak karşınıza çıkabilir.

Uyku bozuklukları çok çeşitli olsa da en sık görülenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • İnsomnia: Uykusuzluk durumu
  • Parasomnia: Uyku sırasında (özellikle hareket edilesinin beklenmediği REM evresinde) anormal davranışlar
  • Narkolepsi: Gün içinde rutinini devam ettirirken uyku atakları şeklinde gelişen uyuma durumu
  • Uyku apnesi: Uyku sırasında ani nefes kesilmesi, solunum zorluğu

Bu bozuklukları toplumda en sık görülen ve oldukça rahatsız edici olan problemlerdir. Bu bozukluklara neden olabilecek çeşitli etmenler bulunur. Hem farklı bir fizyolojik problem uyku kalitenizi azaltabilir hem de psikolojik etmenler uyku sırasında dinlenme ihtiyacınızı sizden alabilir. Uyku bozukluğuna neden olan en önemli nedenler birkaç başlıkta sıralanabilir.

Stres

Kişiyi kaygılandıran bir ya da daha fazla problem baş edilemeyecek kadar büyüyorsa bu durum uykuda da rahatsız edici olmaya başlayabilir. Stresin yarattığı önemli bir sorun ise “derin düşünme”ye neden olup uykuya dalmanın zorlaşmasıdır.

Alerji

Alerjik bir durum eğer tetikleyicilere rağmen gerekli tedavi uygulanmamışsa uyku kalitesini ciddi şekilde bozar. Çünkü alerjide ilk belirti solunum güçlüğü, burun ve boğaz akıntısı, ardışık hapşırıklar, solunum güçlüğüdür. Zor soluk alma hem uykuya dalmada hem de uyku sırasında oldukça rahatsızlık verir.

Kronik Bir Ağrı

Vücudunuzdaki fizyolojik bir nedenden dolayı oluşan ve tekrar eden kronik ağrılar uyku sürenizden de çalabilir. Ağrıyı yaşarken konforlu olmamanız beyninizi o noktaya odaklar ve sık sık uyanma durumuna neden olur.

Tuvalete Sık Sık Gitme İhtiyacı

Bu durumun pek çok kaynağı olabilir. Hem psikolojik bir etmen hem de kronik bir rahatsızlık, tuvalete ayırmanız gereken zamanı arttırıp sıklaştırabilir. Ancak bu durumun yaratacağı önemli bir sorun ise uyku kalitesinin düşmesidir.

Günün sonunda ve ihtiyaç duyduğunuz aralıklarda daha sağlıklı bir yaşam için düzenli uykunun gereği yadsınamaz. Uykudaki bozukluklar kimi zaman psikolojik kimi zaman fizyolojik kökenli olduğu için teşhis edilmesinde bir uzman bakışı önemlidir. Uyku bozukluğu ve diğer sorunlarınız için uzman psikologlarca hizmet veren İzmir Psikoloji uzun zamandır aradığınız çözüm olabilir. Detaylı bilgi için izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir