Yaşanan travmalar, kişilerin ilerideki yaşantılarına olumsuz bir şekilde yansımaktadır. Aslında travma herkesin sıklıkla karşılaştığı bir durum değildir. Yani insanların hayatında bir kez veya birkaç kez karşılaştığı ve buna bağlı olarak atlatamadıkları psikolojik sorunlardan birdir. Travma, kişiyi çok fazla korkutan, şoka sokan, kişinin üzerinde çaresizlik etkisi bırakan veya kişiyi dehşete düşüren olaylardan meydana gelir. Travma yaşadıktan sonra belki bu durum zamanla atlatılabilir ama bu yaşanılan dehşetin, korkunun ve çaresizliğin izleri asla silinmez.

Yani kişiler ilerleyen yaşlarında travma sırasında aldığı bir kokuyu veya duyduğu bir sesi herhangi bir zaman dilimi içinde tekrar hissederlerse, yine travma yaşadıkları güne aynı şekilde zihinsel olarak dönerler. Bu kişilerin yaşam kalitesini etkileyen günlük aktivitelerini etkileyen ve kişilerin hayatları boyunca korku ile beraber yaşamalarına neden olan unsurlardadır. Dolayısı ile hemen tedavi edilmesi gerekir. Ancak travma sonrası stres bozukluklarının tedavileri diğer psikolojik rahatsızlıklara göre daha uzun sürebilir. Bu konuların aşılması ve travmanın tamamen atlatılması için ise mutlaka bu alanda deneyimli ve uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir.

Travmaya Neden Olabilecek Etmenler

Travma kişilerin çaresizlikleri karşısında yapabilecekleri hiçbir eylemlerinin olmaması ve buna bağlı olarak korkunun bilinçaltına yerleşmesidir. Travma elbette herkes için aynı değildir. Burada örnek vermek gerekirse, depremde bazı kişiler şiddetli travma yaşarken, bazı kişiler deprem olaylarından çok fazla etkilenmez. Bu nedenle travmaya bağlı olarak yaşanan stres bozuklukları da herkes için aynı değildir. Travmaya neden olan bazı faktörler ise;

Tecavüze uğramak;  özellikle çocukluk yaşlarında kişilerin tecavüze uğraması pek çok kişi için travma sebebidir. Bu gibi olaylardan sonra ise kişiler kaygı ve stresle başa çıkmakta zorlanabilirler.

İşkence görmek; travmanın yaşanmasındaki bir diğer etmen kişilerin şiddet ve işkence görmeleridir. Bu durumda ilk olarak kişilerin hızlı bir şekilde ruhsal boyutta açılan yaralarının giderilmesi gerekir.

Kazalar; gerek iş kazaları olsun gerekse trafik kazları olsun kişilerde travma etkisi bırakabiliyor. Örneğin trafik kazası geçiren bir kişi bir daha araba kullanmaz hale gelebilir. Bu durumun etkilerini silmek için de yine uzman bir kişiye ihtiyaç vardır.

Yakınların ani ölümleri; esasen en çok karşılaşılan travmatik olaylardan biri de ani ölümlerdir. Bu türlü zorlu durumlarla karşılaşan kişiler tüm sevdiklerinin öleceğini düşünebiliyor. Bu da yaşamdan keyif alamama veya sürekli olarak kaygı ve panik içinde olma gibi durumları beraberinde getirebiliyor.

Travma sonrası stres bozukluları için uygulanacak çeşitli psikolojik tedaviler mevcuttur. İlk olarak bu sorunun kaynağının ve çıkış noktasının tam olarak tespiti gerekmektedir. Dolayısı ile sizi anlayıp, her zaman profesyonel çözümler sunan bir uzmandan yardım almanız son derece yerinde olacaktır. Travma sonrası stres bozukluğu için profesyonel destek almak için İzmir psikoloji bağlantımızı kullanabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz. Detaylar için tıklayınız; https://izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir