Travma, beklenmedik anlarda kişileri aşırı derecede üzen veya psikolojik olarak olumsuz yönde etkileyen durumlardan biridir. İnsanların davranış veya tutumları ile ya da doğal afetlerin getirdiği bir takım korkular nedeni ile aniden ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişiler travmaya uğradıklarında bunula alakalı bir psikolojik destek almadıkları sürece durumlar ve olayla karşısında kendilerini son derece çaresi veya mutsuz hissedebilirler.  Öte yandan travma sonrası kişilerde bir takım mental etkiler de kalabiliyor. Dolayısı ile travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında ise hemen uzman bir psikolojik danışman tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ise;

  • Büyük bir öz güven kaybı
  • Ani ağlama nöbetleri
  • Hiç olmadık zamanlarda korkma hissi
  • Uyku düzensizlikleri
  • Kendini güvensiz hissetme ve her an kötü olayların olma ihtimalini düşünme
  • İrkilme
  • Ani sinirlenme, yani sinirlenilmemesi gereken konularda bile aşırı sinirlilik hali
  • Gelecek kaygısı veya gelecek beklentisinin olmaması
  • Sürekli kabus görme
  • İnsanlara olan güvenin ortadan kalkması
  • Başlanılan işlerin yarım bırakılması

Yani hayat karşısında büyük bir verimsizlik ve isteksizlik ortaya çıkmaktadır. Özellikle ani ölümler karşısında ortaya çıkan travmalar, kişileri hayata karşı son derece olumsuz ve isteksiz bir hale bürümektedir. Öte yandan kişilere olan güvenin azalması kişileri büyük bir yalnızlığa itmektedir.

Travma Neden Ortaya Çıkar?

Travmanın ortaya çıkış nedenleri çok fazladır. Yani esasen, travmaların oluşmasındaki etmeler kişiden kişiye göre değişebilir. Örneğin depremlerden bazı kişiler çok fazla etkilenirken, bazı kişiler çok etkilenmez. Bu şekilde düşünüldüğünde travma nedenleri ve dereceleri herkes için aynı değildir. Travma sonrası stres bozuklukları kişileri rahatsız eden durumların başında gelir. Ama bu belirtilerin ortaya çıkmasındaki nedenler incelendiğinde ve doğru terapiler uygulandığında travma sonrası ortaya çıkan tüm stres bozuklukları daha rahat bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Travmaya neden olan etmenler ise;

İnsanlar tarafından travmaya uğramak;

  • Şiddet; genelde çocuklara uygulanan şiddet büyük bir travmaya neden olabilir. Özellikle aile içi şiddet çocukların ruhunda büyük bir boşluk uyandırmaktadır. Bazı kişilerde nedeni bilinmeyen stres veya aşırı sinirin nedenlerinden biri de şiddete uğramaktır.
  • Tecavüz; gerek yetişkinlik döneminde olsun gerekse çocukluk döneminde olsun tecavüze uğramak en büyük travmalara neden olur. Kişiler burada yaşamdan tat almadıkları gibi ölümü bile düşünebilirler. Dolayısı ile hemen gerekli tedavilerin uygulanması ve bu durumdan kişileri çıkarmak en doğrusu olacaktır.
  • Psikolojik şiddet; gerek konuşması ile gerekse dış görünümleri veya sosyal statüleri ile alay edilen kişiler travma yaşayabilirler. Bu da travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Psikolojik şiddet karşısında travma yaşayan kişilerin tedavileri daha zorlayıcı ve daha uzun sürebilir.

Doğa Olayları Karşısında Travma

Travma sonrası stres bozuklukları belirtileri pek çok kişide esasen doğa olayları sonrası ortaya çıkmaktadır. Özellikle depremler kişilerde büyük travmalara neden olurken, taravma sonrası stres bozukluklarının esas kaynağı olarak görülür. Bu durumda kişiler en ufak bir durumda bile hemen deprem oluyormuş hissine kapılabilirler. Geceleri deprem olacak korkusu ile uykusuz kalabilirler. Kapalı alanda kalma korkuları ortaya çıkabilir. Yani sürekli olarak bir korku halinde olukları için hayattan tat alamadıkları gibi bir verim de alamazlar. Bilhassa çocuklarda ortaya çıkan travma sonrası stres bozuklukları için hemen bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu sayede psikolojik anlamda derin yaraların tedavisi daha kısa sürede yapılmış olacaktır. Elbette bu tür sorunların tedavisi için en iyi hizmeti veren ve sorunların başını anlayıp, tam olarak çözüme kavuşturacak uzmanlardan destek alınması gerekir.

Alanında uzmanlardan destek almak için bizimle iletişime geçebilir veya İzmir psikolog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir