Psikolojide bir kariyer düşünüyorsanız, lisanslı bir psikolog olmak için gereken tüm eğitim ve öğretim gerekliliklerinin farkında olmanız önemlidir. Bunun sizin için doğru kariyer olup olmadığına karar vermeden önce tüm seçeneklerinizi araştırmak için zaman ayırın ve hedeflerinizi dikkatlice inceleyin. Psikolog Nasıl Olunur konusunu merak edenler, detaylı rehberimizi okuyabilirsiniz. 

Bir psikolog, nasıl düşündüğünüzü, hissettiğinizi ve nasıl davrandığınızı bilimsel bir bakış açısıyla inceleyen ve bu bilgiyi davranışı anlamaya, açıklamaya ve değiştirmeye yardımcı olmak için kullanan meslek sahibidir. Çalışma alanı, bireyleri, grupları, aileleri, devlet ve endüstrideki daha büyük kuruluşları içerebilir. 

Üniversite eğitiminizi tamamlamak için gereken süre, büyük ölçüde uzmanlık alanınıza ve kariyer ilgi alanlarınıza bağlıdır. Psikolog olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümünden mezun olmalıdır. Psikoloji eğitimi alarak mezun olduğunuzda psikolog unvanını alabilirsiniz. Psikoloji eğitimi lisans düzeyindedir ve dört sene sürmektedir. 

Psikolog ve Klinik Psikolog Farkları

Psikoloji lisans derecesini bitirenler Klinik Psikolog unvanı kazanmazlar. Klinik Psikolog olabilmek için alt dallardan birine yönelmek ve iki sene yüksek lisans programını tamamlamak gerekmektedir. Psikologlar özel sektörde ve kamuda kariyerini ilerletebilirler.

Resmî Gazetede yayımlanan kararla “Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur.” Şeklinde tanımlanmıştır.

Psikoloji eğitimi sırasında uygulamalı deneyim kazanmak için ilerlemek istediğiniz alanda çalışmalarda bulunabilirsiniz. Örneğin; deneysel psikoloji ile ilgileniyorsanız, bir profesöre araştırma projesinde yardımcı olabilirsiniz. Klinik veya danışmanlık psikolojisi ile ilgileniyorsanız, bir akıl sağlığı kliniğinde gönüllü olarak çalışabilirsiniz. 

Bir psikolog öncelikle kendi içsel süreçlerini çok iyi bir şekilde analiz etmelidir. İyi bir dinleyici olmalı, sorgulayabilmeli ve sabırlı olmalıdır. 

İzmir psikoloji konusunda daha detaylı bilgi için izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir