Othello Sendromu, adını Sheakespeare’nin ünlü ‘Othello Trajedisi: Venedik’in Mağribi’ oyunundan almıştır. Oyunda yer alan başrolün aşırı kıskançlığı nedeniyle sevdiği insanın ölümüne sebep olması, ‘aşırı ve sanrılı kıskançlık’ durumlarına bu ismin verilmesine neden olmuştur. Erotik kıskançlık sendromu, sanrılı kıskançlık, cinsel kıskançlık, morbid kıskançlık, othello psikozu isimleriyle de anılan Othello Sendromu; kişilerde çevrelerine karşı aşırı güvensizlik, takıntı ve aşırı kıskançlık olarak baş gösterir.

Özellikle kişiler partnerlerine karşı takıntı derecesinde kıskançlık duyarlar ve sürekli karşı tarafı gerçek olmasa bile kendilerini aldatmakla suçlarlar. Psikologların ‘patolojik kıskançlık’ olarak da adlandırdığı bu psikolojik rahatsızlığa sahip bireyler, partnerlerinden sürekli olarak şüphelendikleri için onları kısıtlama eğilimi de gösterirler. Partnerinin giyimine ve gittiği yerlere müdahale ederek hayatını kısıtlama, partnerini takip etme gibi aşırı reaksiyonlar gösterebilirler.

Othello Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

İkili ilişkilerde ve sevginin bulunduğu yerlerde kıskançlık elbette olabilir. Ancak bunu kendi hayatını ve karşısındaki kişilerin hayatını karartacak derecede yaşamak mantık dışıdır. İşte böyle bir ortamda Othello Sendromu’ndan söz edilebilir. Peki, Othello Sendromu’nun belirtileri nelerdir?

  • Kontrolsüz ve önüne geçilemez bir şekilde hayatlarındaki insanın kendilerini aldattıklarını düşünürler ve sürekli suçlamalarda bulunurlar. Buna bağlı olarak kanıt ararlar, ipucu peşine düşerler.
  • Kişiler partnerlerini hemcinsleri de dahil olmak üzere herkesten kıskanırlar. Kıskançlıkları sonucu partnerlerini gittikleri yer, giydikleri giysi, görüştükleri kişiler konusunda kısıtlarlar.
  • Partnerlerinden ayrılma düşüncesi bile onları hayata küsmeye itebilir. Partnerlerinden ayrılacakları zaman onlarsız asla yapamayacaklarını veya dünyanın sonunun geleceğini düşünürler.
  • Kolay öfkelenebilirler ve buna bağlı olarak özellikle partnerlerine karşı ani ve kontrolsüzce tepkiler verebilirler. Normal zamanda olağan sayılabilecek küçük durumlar için bile aşırı tepki gösterebilirler.
  • Aşırı derecede şüphecidirler. Partnerlerinin özel alanlarına saygı duymazlar ve telefonlarını, çantalarını veya eşyalarını karıştırarak partnerlerinin onları aldattıklarına dair ipucu yakalamaya çalışırlar.
  • Partnerlerine karşı hakaret ve küfür içerikli sözler söylerler ve şiddete eğilimlidirler. Olağan bir durumda bile kafalarında yarattıkları şüpheye bağlı olarak partnerlerine karşı saldırganlaşabilirler ve hakaret edebilirler. Ayrıca partnerlerini aşağılayarak onlara kendilerinin daha üstün oldukları mesajını verirler ve partnerlerinde öz güvensizlik oluşmasına neden olurlar.

Othello Sendromu’nun tam oluşum nedeni bilinmemekle birlikte bununla ilgili bazı görüşler vardır. Genellikle öz güvensiz kişilerin kimse tarafından sevilemeyeceği düşüncesiyle karşı taraftan sürekli şüphe duymaları buna neden olarak gösterilebilir. Ayrıca aşırı korumacı anne ile mesafeli baba ilişkisi içinde büyüyen çocukların, ikili ilişkilerde konumlarını bilemeyerek karşı tarafa ne derece güvenmeleri gerektiğini kestirememelerin de zamanla Othello Sendromu’na yol açtığı düşünülmektedir.

Othello Sendromu’nun Tedavisi

Ne yazık ki toplumumuzda kalıplaşmış olan ‘seven insan kıskanır’ algısı nedeniyle çoğu insan bu durumu bir sorun olarak görmemektedir. Öncelikle kişinin içinde bulunduğu kıskançlık durumunu ne boyutta yaşadığını analiz etmesi gerekir. Buna göre uzman bir psikologla görüşülerek her psikolojik problem gibi bu konuda destek alınmalıdır.

İzmir Psikoloji Merkezi, tüm aile ve çift sorunlarında olduğu gibi Othello Sendromu yaşayan bireyler için de danışanlarına destek olmaya devam ediyor. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya https://izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir