NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME

Nöropsikolojik değerlendirme nörolojide yardımcı teşhis yöntemlerinden biridir. Beynimiz, davranış, düşünce ve duygularımızın merkezidir. Dolayısıyla, beyinde meydana gelebilecek bir sorun kendisini davranış, duygu, düşünce ve algılarda gösterebilmektedir. Nöropsikolojinin dayandığı temel ilkelerden en önemlisi budur.

Nörolojide, nöropsikolojik değerlendirme; teşhiste, ayrıcı tanıda, hastalığın seyrinin incelenmesinde, tedavi etkililiğinin değerlendirilmesinde, vasi tayinlerinde, adli durumlarda, bazı durumlarda operasyon kararında (örneğin; parkinsonda dbs (derin beyin stimülasyonu) uygulaması için ) hekimler için etkili bir rehber olabilmektedir.

Nöropsikolojik değerlendirme, nöropsikolojik testler arıcılığı ile yapılan, hasta ve hasta yakını ile ilgili görüşme ve gözlemler neticesindeki sürecin tamamına karşılık gelir. Değerlendirmede kullanılan testler, bir takım kalem kağıt testlerdir. Bu testler beynimizde yürütülen farklı fonksiyonları değerlendirme konusunda özelleşmişlerdir. Örneğin, sözel bellek, görsel bellek, lisan-dil fonksiyonları, yürütücü fonksiyonlar (planlama, soyut düşünme, mantık yürütme, dikkat vs) gibi alanları içerir. Değerlendirmede de temel amaç, kapsayıcı bir değerlendirme olması açısından tüm fonksiyonları değerlendirme ve ilgili hekime ayrıntılı bir rapor şeklinde sunarak tanı koymayı kolaylaştırmaktır.

Nöropsikoloji değerlendirme nasıl yapılır?

Nöropsikolojik değerlendirme,  sessiz, dış koşullardan izole bir ortamda, kişiden ve yakınlarından ayrıntılı bilgiler alınarak başlar. Ardından sadece yakınması olan kişi ile test ve değerlendirme aşamasıyla devam eder. Testler bittikten sonra raporlama ile sona erer.

Değerlendirme süresi kişinin yakınmasının seyrine, dikkatine ve performansına göre değişmekle birlikte yaklaşık 60-75 dakika kadar sürmektedir. Sürenin daha uzun veya biraz daha kısa olması da mümkündür. Kişinin değerlendirme gün ve saatinden önce uykusunu iyi almış ve dinlenmiş, varsa kullandığı ilaçları almış olması, çok aç veya aşırı tok olmaması, işitme cihazı veya gözlük kullanımı varsa bunları yanında bulundurması performansını ve dolayısıyla değerlendirmeyi etkilemesi bakımından dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Nöropsikolojik hastalıklar: değerlendirme başta bir çok demans türü olmak üzere, Parkinson, huntington, multipl skleroz gibi birçok nörolojik rahatsızlıkta uygulanmaktadır. Çoğu zaman hastalığın seyri veya tedavinin etkililiği için takip gerektiren durumlarda periyodik olarak yapılabilmektedir.

 

Uzman Klinik Psikolog

Hasan Arslan

Nöropsikolojik Değerlendirme Uzmanı

https://izmirpsikoloji.com/psikolog-hasan-arslan/

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir