Metamfetamin Nedir?- Meth Kafası

Metamfetamin oldukça kuvvetli bir bağımlılık etkisine sahip olan ve en sık bağımlılık oluşturan maddeler arasında olan bir kimyasal maddedir. Kimyasal yapı bakımından incelendiğinde amfetamin grubuna benzediği görülür. Renk ve koku bakımından ayırt edici özelliklere sahip değildir. Ülkemizde kullanıcı sayısı tam olarak belirlenemeyen, ruh ve sinir hastalıklarının yanı sıra nörolojik rahatsızlıklara yol açan oldukça tehlikeli bir madde olduğu ispatlanmıştır. Aynı zamanda kısa süreli, uzun kullanımda ise kronik olarak gelişen dolaşım sistemi, solunum sistemi hastalıklara ve meth kafasına neden olmaktadır.

Metamfetamin Etkileri Nelerdir?

Madde kullanıldıktan sonra 8 ile 24 saat aralığında değişkenlik gösteren bir süre boyunca yüksek enerji hissiyatı verir, sinirlilik haline ve iştahsızlığa yol açar. Kişinin kendisine aşırı şekilde güvenmesine neden olur ve karar mekanizmasını kötü yönde etkiler.

Maddenin kullanımıyla beraber bünyede panik atak ve paranoyak düşünceler oluşması, korku ve huzursuzluk hislerinin kişiyi sarması sık rapor edilen etkilerindendir.

Bunu Biliyor muydunuz?

Kullanıcıların %46’ya varan bir kısmında tıpta metamfetamin ilişkili psikoz adı verilen durum gözlenmektedir.

Yasal Düzenlemeleri ve Üretim Amacı

Metamfetamin ve benzeri kimyasal maddeler, yan etkilerinin zarar verici ve yıkıcı etkileri göz önünde bulundurulmaktadır. ABD Uyuşturucu Uygulama İdaresi başta olmak üzere kullanım sınırları çoğu ülkede cezai yaptırımlarla denetlenen madde grupları arasındadır.

Halk arasında kristal meth olarak da adlandırılan kimyasalın ait olduğu alfametilfenetilamin türevi ilaçlar aslında merkezi sinir sistemini uyaran etkileriyle bilinen farmakolojik amaçlarla üretilen maddelerdir. DEHB hastalığında metil analoğu sentenlenmekte ve ilaç maddesi olarak kullanılmaktadır. Adderal, Focalin, Metadate, Methylin, Ritalin ve Concerta olarak reçete edilen ilaç gruplarında ham madde olarak kullanılırlar. Uyarıcı etkileri sayesinde zihni açık tutma konusunda sorun yaşanılan rahatsızlıkları giderir. Ancak yol açtığı halisünatif durumlar ciddi uyku problemleri ve şizofreni hastalıklarına dek uzanan bir yan etki olarak fark edilmiş ve bu durum suiistimal edilerek yasa dışı tüketimi yaygınlaşmıştır.

Metamfetamin Bağımlılığı – Meth Kafası Nedir?

Metanfetamin küçük miktarlarda ve kısa süreli kullanımlarda dahi bağımlılığa yol açabilmektedir. Devam eden ve tekrarlayan kullanım durumlarında vücudun geliştirdiği farmakolojik etki mekanizmaları neticesinde her kullanımda daha fazlasına ihtiyaç duyulduğuna kişiyi ikna eder. Bu süreçte kişiler sürekli daha fazla kullanıma meyleder. Nihayetinde kişi kendisini bir bağımlılık hikayesi ve meth kafası içinde bulur.

Kimyasal ya da keyif verici bir maddeyi kullanan kişilerde ilk kullanımda hissedilen etkilerin zamanla azalması vücudun geliştirdiği toleranstan kaynaklanır. Kişiler bunun üzerine aynı etkileri tekrar yaşamak ümidiyle sıklaşan ve artan dozlarda madde alımını tercih etmeye başlarlar. Bu durumun sonucunda geri dönüşü oldukça yorucu olan bir bağımlılık hali başlar. Madde bağımlılığı, en kısa anlatımıyla böyledir.

Madde beyinde dopamin salgısının artışı, enerji hissiyatı gibi etkilere yol açarak kişinin keyif almasını sağlar. Ancak bağımlılığın ardından işler değişir. Kişi bu sefer normal hissedebilmek adına maddeye mecbur hissetmeye ve yoksunluk çekme aşamasına geçer. Maddenin kişinin hayatında merkezi bir yere konumlanmasıyla bağımlılık devam eder. Kişi kendisini izole etme, günlük işlerini aksatma, ilişkiler konusunda sorun yaşama durumlarına geçer.

Maddenin bırakılmasına karar verilmesi, genellikle bu bağımlılık aşamalarının sonlarına doğru tekabül eder. Ancak bağımlılık dolayısıyla ortaya çıkan kayıpların telafi edilmesi için daha erken bir süreçte bırakma kararının verilmesi gereklidir. Ancak her durumda, bağımlılık tedavisi olan bir rahatsızlıktır.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: https://izmirpsikoloji.com/ten-uyumu-nedir/

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir