Kleptomani, halk arasında çalma hastalığı olarak da bilinmektedir. Kişinin kontrol edemeyeceği psikolojik bir rahatsızlık olan kleptomani hem hasta hem de yakınları için oldukça ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. İlaç ve terapi ile tedavi edilebilen bu sorun ülkemizde her geçen gün artan bir durum haline gelmiştir.

Kleptomani Nedir?

Yunancada hırsız anlamına gelen “Kleptes” kökünden gelen kleptomani insanın gerçekte ihtiyaç duymadığı maddeleri çalma dürtüsüne sahip olma durumudur. Çok nadir görülse de hastalar bu durumu gizlemeye saklamaya çalışmaktadırlar. Ancak yakalandıkları zaman ortaya çıkan kleptomani olarak 1816 yılanda tanımlanmıştır.

Kleptomani hastaları asla ihtiyaçları olan malzemeleri çalmazlar. Kişisel kazanç elde etmek, dikkat çekmek gibi bir amaçları asla yoktur. Gelen çalma dürtüsü o kadar güçlüdür ki buna asla engel olamazlar. Çalma atağı geldiği zaman genellikle plansız bir şekilde mağaza ve süpermarketlerde hırsızlık yapmaya çalışırlar.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani ile ilgili belirtiler;

  • Kişinin ihtiyacı olmayan eşyaları peki çalma olma isteğine sahip olma, bu isteği kontrol edememe,
  • Çalma hissi meydana geldiğinde oluşan endişe, gerginlik ve uyarılma hissi,
  • Herhangi bir şey çalarken rahatlama, tahmin olma, zevk alma durumu,
  • Çalma işlemi tamamlandıktan sonra kişinin kendisini suçlu hissetme, pişman olma, utanma, polise yakalanma ve kişinin kendinden nefret etme hissi,

Kleptomaninin Nedenleri Nelerdir?

Kleptomani hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalık tespit edildiği günden bu yana sürekli incelenmiş, sorunun beyindeki sinir hücrelerine kadar gittiği görünüşler. Ancak tam olarak nedenini tespit edebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemek istiyoruz. Kleptomaninin belirgin nedenleri;

Bağımlılık Bozuklukları: Kleptomani; beyinde dopamin denilen bir maddenin salınmasına neden olabiliyor. Dopamin insanın tatmin ve ödül gibi duygulara sahip olmasını sağlıyor. Bu maddenin tekrardan salınmasını isteyen kişiler bilinçli olarak çalma dürtüsünün tekrarlanmasını istyebiliyorlar.

Serotonine Bağlı Sorunlar: Her insanın beyninde serotonin hem bir madde bulunmaktadır. Bu madde insanın ruh hali ve duygularını kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Dürtülerini kontrol etmekte zorlanan kişilerde Serotonin oranının düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Beyin Opioid Sistem Bozukluğu: İnsanın sahip olduğu dürtülerin tamamı beynin opioid denilen bölgesi tarafından düzenlenmektedir. Bu bölgede meydana gelen sistemsel bir dengesizlik dürtülere karşı koymanın imkansız hale gelmesine neden olmaktadır.

Kleptomani Nasıl Tedavi Edilir?

Kleptomani, teşhis edilip tedavi edilmediği sürece insanın iş ve özel hayatına büyük oranda etki etmektedir. Duygusal, finansal ve yasal sorunlara neden olabilen kleptomani, yardım almadan asla çözülemeyen bir psikolojik sorundur. Kişinin kendi kendine çözemeyeceği bir sorun olan kleptomani, bir ömür boyu devam edebilmektedir. Ancak; ilerleyen yaş ile beraber çalma dürtüsünde azalma meydana geldiği görülmüştür.

Kleptomani tedavisinde ilaçlı tedavi, psikoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Hastanın mevcut durumuna göre her iki yöntemden birisi seçilebilir ya da her ikisinin uygulandığını görebilirsiniz. Kleptomani için sabit bir tedavinin olmadığını bu konudaki araştırmaların hala devam ettiğini görebilirsiniz.

İlaçlı tedavi seçilmesi durumunda hastalara Antidepresan ve Naltrekson denilen ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların Kleptomani üzerinde %100 etki oluşturacağı ise tam kesin değildir. Psikoterapinin ise tedavilerde oldukça etkili olduğu görülmüştür.

Detaylı bilgi için  https://izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir