Psikoterapi, en net ve temel tanımıyla bu konuda eğitim almış psikolog ve psikiyatrla, temelinde psikolojinin yattığı sorunların çözümü için bireyin tedavi amacıyla yer aldığı sürece denir. Psikoterapide genel amaç, belirli bir teoriye dayanan yaklaşımların eğitimini alan uzmanın doğru yönlendirmeleriyle bireylerin psikolojik sıkıntılarına bilimsel çözümler üretmektir. Kişilerin bu süreçte kendini tanımaları, psikolojik problemlerin çözümü için de sağlam bir zemin oluşturmaları sağlanır ve tüm bu yönleriyle psikoterapi; kişisel gelişim, yaşam koçluğu, danışmanlık gibi alanlardan ayrılır.

Psikoterapi, niteliğine göre birçok çeşitte yapılabilmektedir. Çift ve grup terapisi, çocuk psikiyatrisi gibi hem yöntem hem de birey özelliklerinin değiştiği çeşitlere ayrılabilir.

Psikoterapide Kullanılan Yöntemler

Psikoterapide kullanılan yöntemler yine niteliğine ve bireylere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin çocuk psikoterapisinden çizim ve oyun terapisi sıklıkla kullanılan yöntemler olurken; yetişkinlerde de sanat terapisi, çizim, yazı, müzik, drama gibi psikoterapi yöntemleri kullanılabilmektedir. Psikoterapinin drama yönteminde kişi kurgulanan bir kişi veya nesneyi rol yaparak canlandırır. Tüm bu yöntemlerin yanı sıra psikoterapide temel olan yöntem “karşılıklı konuşarak iletişim kurma”dır.

Bahsedilen tüm psikoterapi yöntemlerinin ortak amaçları vardır. Bu yöntemlerle kişinin kendine olan farkındalığını artırmak, sorunların kaynağına inmek, çözüm için gerekli zihinsel davranışlarını geliştirebilmesini sağlamak hedeflenir. Özellikle drama gibi psikoterapi yöntemleriyle kişi kendi rolünü gözlemleyerek kendini gözlemleme kapasitesini önemli oranda artırır. Gerekli psikolojik zemine ulaşmış bireyler terapist tarafından gözlemlenerek tedavi gidişatına karar verilir.

Psikoterapinin Önemli Noktaları

Bir psikoterapide en önemli şey, danışan ve terapist arasında oluşacak olan karşılıklı açıklık ve güvendir. Danışan kendisini doğru ve şeffaf bir şekilde ifade ettiği süreç terapist de aynı ölçüde ve daha doğru bir şekilde danışana yardımcı olabilir. Bu nedenle açık olmak tedavinin gidişatı açısından oldukça önem teşkil eder.

Psikoterapide açıklığın yanı sıra en önemli ikinci nokta terapinin sürekliliğidir. Her görüşme ne kadar etkili olursa olsun; terapistin belirlediği zamana aralıklarında gerçekleşmiyorsa ve henüz hedefe ulaşılamadan sürekliliğini yitirirse psikoterapiden istenilen verim alınamaz. Bu nedenle düzenli takip ve düzenli görüşme psikoterapinin vazgeçilmez gerekliliklerinden biridir.

Siz de bir psikoterapi merkezinden destek almak istiyorsanız detaylı bilgiye https://izmirpsikoloji.com/bireysel-psikoterapi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir