Öncelikle dil bozukluğu ve konuşma bozukluğu aynı şeyler değildir.

Bir kişi karşısındakini anlamakta, düşüncelerini paylaşmakta ve ifade etmede zorlanıyorsa bu dil bozukluğudur. Yani kişi dili anlamlandıramaz ve algılayamaz.

Eğer bir kişinin konuşmasında bir sorun varsa kekemelik, kelimeleri doğru telaffuz edememe, ses düzeyinde sıkıntılar olması gibi bu durumda da konuşma bozukluğunun varlığından söz edebiliriz.

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Konuşma ve dil bozukluğunun belli başlı tek bir sebebi yoktur. Genetik, çevresel, nörolojik faktörler bu hastalığa sebep olabilir.

Zeka geriliği, otizm, erken doğumda oluşan sorunlar, genetik faktörler ve nörolojik problemler dil ve konuşma bozukluğunun bilenen en sık nedenleridir.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ NEDİR? NASIL OLUR?

Dil ve konuşma terapisi dil bozuklukları ve konuşma bozukluklarının önlenmesi, kişinin kendini ifade edebilmesi, konuşulanları anlaması ve akıcı, düzgün bir şekilde konuşabilmesi için dil ve konuşma terapistinin kişiyi tedavi etmesidir.

Eğer kendinizde veya çocuğunuzda böyle bir problem varsa geciktirmeden bir uzmanla görüşmelisiniz. Dil ve konuşma bozukluğunda erken müdahale önemlidir çünkü erken müdahalede çocuğun dilsel ve zihinsel gelişiminde etkili olması dışında, çocuğun bu bozukluk yüzünden yaşayacağı duygusal, sosyal, öğrenme gibi sorunların gelişimini de olumlu yönde etkiler.

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞUNUN ALT TÜRLERİ NELERDİR?

Artikülasyon Bozukluğu: Ağız boşluğunda yer alan damak, dil, diş, dudak, küçük dilin uyum içinde ve birlikte işlev gösterememesidir. Bunun sonucunda hatalı konuşma oluşur. Bunlar harflerin değiştirilmesi veya ses üretmede bozukluklar gibi hatalardır.

3 yaşına kadar çocuklar bazı kelimeleri yanlış kullanabilirler. Ancak 3 yaşından sonra hala yanlış kullanımlar gerçekleşiyorsa bu durumda bir uzmanla görüşmelisiniz.

Kekemelik: Genelde çocukluk döneminde başlar ve kekemelik bazı durumlarda hayat boyu devam edebilir. Bu durum konuşmanın akıcılığının bozulmasıdır. Örneğin çocuk soda demesi gerekirken so-so-soda veya sssoda diyorsa bu durumda kekemelik olabileceğini ve bir uzmanla görüşülmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Kişinin mesleki ve sosyal hayatı açısından tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Ses Bozukluğu: Bireyin sesinin şiddetinin, ses tonunun kalitesinin bozulduğu durumlardır. Çocuğun sesinin hastaymış gibi çıkması, yüksek sesle konuşurken kısılması, belli bir ses tonunu devam ettirememesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Afazi: Çoğu zaman beyinde bir hasar sonucu ortaya çıkan, nörolojik bir bozukluktur.

SES KISIKLIĞI NEDİR? SES KISIKLIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Ses seviyesindeki anormal değişikliktir. Ses kısıklığına ses tellerindeki nodülden, gırtlak enfeksiyonundan reflüye kadar bir çok etmen yol açabilir. Sık sık tekrarlayan ses kısıklığı probleminiz varsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Aksi taktirde tedavi süreci güçleşip, uzayabilir.

Ses kısıklığının nedenleri

  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Kafeinli içeceklerin çok sık tüketilmesi
  • Reflü
  • Bağırmak, çığlık atmak
  • Gırtlağa darbe almak
  • Zehirli ve zararlı maddelerin solunması

SES KISIKLIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Öncelikle ses kısıklığına sebep olan bir hastalık varsa bulunmaya çalışılır. Hastalık varsa ve tanı konulursa bu hastalığın tedavi edilmesi ses kısıklığının da sonlanmasını sağlayacaktır.

Çok yüksek sesle konuşuyorsanız, sürekli sesinizin tonu yüksekse; kısık sesle konuşmaya ve sesinizi dinlendirmeye çalışmalısınız.

Sigara kullanıyorsanız bırakabilirsiniz, bırakamayacak olsanız dahi azaltmanız gerekir.

SES KISIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

  • Eğer soluduğunuz hava kuruysa, havayı nemlendirmeniz iyi gelir.
  • Boğaz pastilleri alıp, kullanmanız boğazınızı rahatlatabilir.

Ses Kısıklığına İyi Gelen Bitkiler

  • Ballı papatya çayı
  • Zencefil çayı
  • Ekinezya
  • Sarımsak
  • Bal
  • Limon
  • Elma sirkesi
  • Turp

İzmir Psikoloji Merkezi

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir