Dikkat Eksikliği

Birbirlerinin aynısı gibi duran fakat farklı anlamlara gelen iki kavramdan bahsetmek istiyorum. Dikkat eksikliği ve dağınıklığı ile çalışan izmir pedagog çocuk ergen psikologlarımız için TIKLAYINIZ

Ege Pozitif Psikoloji merkezimizde dehb dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile ilgili özel çalışma yapılmakta ve iyi sonuçlar elde edilmektedir. İlk başta aile ile görüşülüp sonra çocuğa moxo testi uygulanmaktadır. Tes sonucuna göre çocuğun dürtüsellik, dikkat ekskikliği, hiperaktivite düzeyi belirlenip soruna göre program oluşturulmaktadır.

Dikkat eksikliği özellikle çocuklarda görülen bir bozukluktur. Okul öncesi dönemde ve okul çağlarındaki çocuklarda tespit edilen ve eksikliğinde belirli davranışları yapmada yoksunluk veya ‘’normal ‘’ standartlara uymayan davranış bozuklukları diyebiliriz. Kişinin davranışlarını kontrol etmesini zorlaştırır. Belli bir konu üzerinde odaklanmasını zorlaştırır ve dikkat süresinin diğer çocuklara göre daha kısa olmasına neden olur. Diğer çocuklara göre aşırı hareketli davranışlar sergilerler.

Dikkat Eksikliği Nedenleri

Dikkat eksikliği nedenlerini 3 başlıkta ele almak istiyorum.

1-Genetik Faktörler

Dikkat eksikliği ilk olarak tabi ki genetik faktörlerden kaynaklı oluşmaktadır. Eğer bir anne ve babada dikkat eksikliği varsa çocuklarında da dikkat eksikliğinin görülme riski o derece yüksektir. Genetik miras bizim fiziksel görünümümüz dışında karakterimizin de oluşumunda çok etkilidir.

2-Doğum Sırasında

Dikkat eksikliğinin bir başka nedeni doğum sırasında gerçekleşebilir. Bazı doğumlarda beyin hasar görebilmektedir. Beynin özellikle dopamin sistemindeki işlevlerin bozulması kişilerde ileri yaşlarda dikkat dağınıklığı yaşamasına neden olur. Beyin doğum sırasında aldığı hasarlar sonucu ki bu hasarlar küçük zararlar olsa bile bazı fonksiyonların yanlış işlemesine neden olabilmektedir.

3- Travmatik Olay

Bir diğer etken ise bireylerin aşırı derecede travmatik olay ve durumlara maruz kalması aşırı derecede travmatik olay yaşaması da bu duruma örnektir. Bu travmalar sonucunda kişilerde psikolojik sorunlar oluşabilir ki bunlar da bir iş üzerinde dikkat toplayamamalarına odaklanma sorunlarına veya çok hızlı bir şekilde dikkatlerinin başka yönlere kaymasına neden olmaktadır. Tabi birde insanlar yaşlandıkça beyin fonksiyonları yavaşlar ve bazı beyin hücreleri ölür bu da daha çok dikkat dağınıklığı yaşanmasına neden olan başka bir etken olarak karşımıza çıkar.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkinlerde de görülen bu dikkat eksikliği nasıl anlaşılır peki?

Karşılıklı bir ilişki içerisindeyken uzun süre dinlemekte zorlanırlar çok detaylara inilmesinden hoşlanmazlar. Belki çok zıt bir durum gibi gelecek ama aşırı odaklanmışsa bir işe dışarıdan gelen sesleri duymayabilir.

Sürekli işleri ertelemek gibi bir belirtisi de vardır. Unutkanlıkta buna örnek olarak verilebilir. Telefonu, anahtarını nereye koyduğunu hızla unutabilmektedir.

Hızlı, düşünmeden fevri konuşabilir daha sonrasında bu duruma pişmanlık duyabilmektedir.

Bu ve buna benzer durumlar yaşanıyorsa dikkat eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için erken tanı ve önlemler çok önemlidir.

Eğer aşağıdaki belirtilerin bir kısmı sizde de bulunuyorsa hiperaktive olabiliriz bunları sıralayacak olursak:

-Aceleci sabırsız olmak,

-En ufak şeylere sinirlenmek,

-Tez canlısın lafını etkileşim kurduğumuz kişilerden çok duymak,

-Çok konuşmak,

-Telaşlı olmak, gereksiz paniğe kapılmak,

Bu maddelerden biri veya bir kaçı varsa DEHB olabiliriz.

Dikkat Eksikliği Olan Çocukların Benzer Özellikleri

Dikkat eksikliği tanısı koyabilmek için kişinin günlük hayatı hakkında uzun bir inceleme yapmamız gerekir. Eğer tanıyı koyacağımız kişi bir çocuk hastaysa öncelikle anne-babadan daha sonra çocuğun öğretmeninden, yakınlık kurduğu arkadaşlarından ve çocuğun kendisinden bilgiler alınır. Yalnız şöyle bir noktaya değinmekte fayda vardır. Çoğu çocuk okul öncesi dönemde dikkatsizlik veya aşırı hareketlilik davranışlarını sergileyebilir. Dikkat eksikliği okul öncesi dönemde de varlığını gösterebilir ancak kesin bir tanıyı çocuk okula başladıktan sonra koyabiliriz. Bunun sebebi ise okul hayatı bazı davranışlarımıza sınırlar ve kurallar koyan bir kurumdur. Tabi kalabalık olması da dikkat eksikliği tanısını koymayı kolaylaştırır. Dikkat eksikliği tanısı konan çocuklar sınıfta uzun süreli oturma veya ders işlenmesi sırasında sessiz ve uyumlu bir tavır sergilemede zorluklar yaşarlar. Öğretmenler bu tanının konmasında önemli bir role sahiptir. Ancak bazı durumlarda çocuklarda hiperaktivite belirtisi olmadan yalnızca dikkat eksikliği çekerler bu çocuklar kolaylıkla fark edilmez.

Dikkat eksikliği bulunan çocuklar bir işle meşgul olurken dikkatinin tamamını bu işe veremez, iletişim kurarken karşı tarafı dinlemiyor gibi görünür, uzun süreli zihinsel aktivite gerektiren ders çalışma, kitap okuma gibi işleri yapmakta zorluk çekerler veya bu işleri yapmaktan kaçınırlar. Unutkanlık, dağınıklık, organize olamama gibi özellikler görülebilir.

Burada şöyle bir gerçek var sevilmeyen bir işle meşgul olmak veya işi yapmak tüm bireylerde isteksizlik ve dikkat eksikliğine neden olur. Ancak dikkat eksikliği tanısı konan bireyler ilgi duyduğu veya sevdiği işle meşgul olurken de dikkatsizlik yaşarlar.

Dikkat Eksikliği Olan Çocuğa Nasıl Davranılır

-Dikkat eksikliği olan çocuğa karşı öncelikle aşırı derecede sabırlı olmamız gerekir.

-Çocuğa yeni bir şeyler öğretirken defalarca tekrar etmemiz gerekir.

-Arkadaşlarıyla kıyas yapılmaması gerekir.

-Ona kolaylıklar sağlayabilip özgüvenini kazanmasını sağlayabiliriz.

-Ona sürekli destek vermekle özgür bırakmak arasındaki ince çizgiyi kaçırmamak gerekir.

-Ders çalışırken ortamını gözden geçirin. Dikkatini dağıtacak sesleri engelleyin. Masada çok fazla eşya varsa toparlayın.

-Birden fazla komutta bulunmayın unutkanlık içerisine girebilir. Bir tanesini bitirince diğerine geçin.

-Çocuğunuzun kendiliğinden düzenli olmasını beklemeyin siz düzenli olmasına teşvik edin. Eşyalarının yeri belli olsun.

-Çocuğun yapacaklarını ajandaya yazıp oradan hareket etmesini sağlayın böylece daha düzenli bir hayata girebilir.

Bunun gibi davranış tutumlarında bulunursak büyük oranda dikkat eksikliğini gidermiş oluruz.

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Öncelikle bir IQ testi yapılır ve dikkat eksikliğinin şiddeti ölçülür buna bağlı olarak da;

  • Uyarıcı ilaçlar,
  • Bazı antidepresan ilaçlar,
  • Psikoterapi ve psikolojik danışmalar,
  • Zihinsel sağlık tedavileri.

İlaçlara ön yargılı yaklaşırlar insanlar ama ilaçlar büyümede gerilik yapmaz, kısırlık veya bağımlılık yapmaz. 6 yaşından itibaren her yaşta kullanılabilir.

Ancak başka alternatif yöntemlerde vardır bunlardan en etkili olanlar oyun terapisi, emdr terapisi, vb.

  • Yoga ve meditasyon
  • Takviye veya vitamin almak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek.

Dikkat Dağınıklığı

Dikkat dağınıklığı ise bir işle uğraşırken dikkatinin dağılması ve konsantrasyonu sağlamada yetersizlik olarak tanımlanabilir.

Dikkat dağınıklığı kişinin o günkü uyku düzenine stresine yaşadığı duygu durumuna göre farklılıklar yaratabilir.

Bir test yapılırsa dikkat eksikliği her zaman sonuç olarak aynı çıkar ama dikkat dağınıklığında bu sonuç kişinin sosyal, fiziksel, duygu durumu gibi etkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri sevmediği derslerde daha çok kendini gösterir. Motivasyonunu sağlamada daha çok zorluk çeker.

Dış uyarılara karşı çok hassaslardır. Dikkat gerektiren örneğin kitap okuma veya ders çalışma gibi aktiviteleri gerçekleştirirken konsantre olamayıp tam anlayamamak, tekrar okumak veya dinlemek zorunda kalmak

Bir işle meşgul olurken dışarıdan gelen önemsiz seslere karşı çok hassaslardır, hemen dikkatleri dağılabilir.

Yetişkinlerde ise bazı işlere odaklanamama, verimli olamama gibi belirtiler gösterir.

Dikkat Dağınıklığı Tedavisi

Dikkat dağınıklığı daha çok ilaçsız tedavi edilmektedir. Düzenli uykuya ve dengeli beslenmeye spor yapmaya, B12, Omega3 gibi vitaminlerin alımına teşvik edilerek dikkat dağınıklığının önemli bir bölümü tedavi edilebilir.

Ya da dikkat odaklı egzersizler yapmak da katkı sağlar bu bağlamda.

Dikkat Dağınıklığı Tanısı Olan Çocuklarda Ne Yapılabilir?

Eğer dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuğumuz varsa ya da tanıdığımız örneğin bir gazetede belli bir harf veya kelime seçilerek bunların bulup işaretlemesini isteyebiliriz. Ya da dün ne giydiğini bir hafta önce ne aynı bugün nerde ne yaptığını veya ne yediğini sordurarak bireyin sürekli bir uyanıklık halinde ve dikkatini toplamasına fayda sağlayacak aktivitelerde bulunabiliriz.

WhatsApp Hattı İçin Tıklayın

Uzman Çocuk Ergen Psikoloğu

Dila Isıtan hk. ve yorumlar için tıklayınız

Uzman Psikolog & Aile Danışmanı

Pedagog Gamze Güder hk. ve yorumlar için Tıklayınız

Çocuk Ergen Uzmanı

Erkek Ergen Uzmanımız Umut Çoskun Uzman Psikolojik Danışman bakmaktadır

Pedagog & Çocuk Ergen Uzman

Beril Özsoy hk. yorumlar  için tıklayınız

Psikolojik Danışman & Emdr Terapisti

Pedagog Uzman K. Psikolog

Ayşe Nur Akbulut

(12 yaş altı Çocuk psikologu) 

https://izmirpsikoloji.com/izmir-pedagog-cocuk-ergen-psikologu-onerisi/

Çocuklarda sık görülen 8 psikolojik sorunu okumak için tıklayınız

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir