Sosyal fobi, kaygı (anksiyete) sorunları içerisinde yer alan bir kaygı çeşididir. Çocukların sosyal ortamlarda bulunduklarında gösterdikleri yoğun endişe durumlarını tanımlamak üzere kullanılan bir adlandırmadır. Çocuklar üzerinde yeterli miktarda kaygı bulunması normaldir. Heyecanlanınca el terlemesi, utanınca yüz kızarması, topluluk önünde konuşurken kaygı duyma gibi herkesçe yaşanabilen kaygı durumları odaklanmayı sağlamakla birlikte doğru dozda olanları gayet olağandır. Ancak tüm bunlar dışında yaşanan olağan dışı tepkilerle sonuçlanan, çocuğun kendini sosyal yaşamdan ve insanlardan soyutlaması boyutunda yaşadıkları kaygı durumu sosyal anksiyete bozukluğuna girer.

Sosyal fobiyi oluşturan durumların altında yatan temel düşünce ‘rezil olacağım’ korkusudur. Kişi, başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü takıntılı boyutta önemser ve yine başkaları tarafından yargılanacağını, eleştirileceğini düşünerek hata yapmaktan korkar. Böylece topluluk içinde hareketlerini kısıtlayarak kendisini birçok şeyden kısıtlar. Sunum/toplantı gibi topluluk içeren aktivitelerden uzak durur, toplu taşımada ineceği yeri söylerken bile sıkıntı yaşar.

Çocuklarda Sosyal Fobinin Nedenleri

Çocuklarda sosyal fobinin nedeni, aile içindeki genel yatkınlık olabilmekle birlikte bunun dışında çocuğun kendi mizacıyla ilgili de olabilir. Hassas ve çekingen bir mizaca sahip çocuklarda sosyal fobi daha yaygın görülmekle birlikte bu çocuklar genel itibarıyla akranlarına kıyasla çevrelerine ve olaylara karşı daha duyarlıdırlar.

Genetik yatkınlık ve doğal mizacın dışında da nedenler elbette mevcuttur. Aşırı kontrolcü bir ebeveynle büyümek veya aile içindeki bireylerden birinin de sosyal kaygıya sahip olması yani kısaca çocuğun büyüdüğü ortam da sosyal fobinin oluşmasında büyük etkendir. Kaygılı ve kontrolcü bir ortamda büyüyen çocuk, buna göre tecrübeler kazanır ve buna göre davranışlar geliştirerek kaygı ve sosyal fobiye sahip olur.

Çocuklarda Sosyal Fobinin Tedavisi

Günümüzde birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi sosyal fobide de tedavi elbette mümkündür. Çocuklarda sosyal fobinin tedavisinde bilinen en etkili yöntemin bilişsel davranışçı psikoterapi olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte sosyal fobinin tedavisinde kişiye sosyal beceri kazandırma, anksiyete ile başa çıkma, aile eğitimi becerileri kazandırılır. Özellikle bilişsel davranışçı terapi uygulanan çocuklara kaygı uyandıran durumlarda gösterdikleri bedensel reaksiyonlar konusunda farkındalık kazandırılır ve çocuk kaygı uyandıran durumlarda kaygıyla başa çıkma stratejisi geliştirmeyi öğrenir.

Çocuklarda sosyal fobinin en sağlıklı tedavisi için elbette profesyonel yardım alınmalıdır. İzmir Psikoloji Merkezi’nden bu konuda destek ve bilgi almak için https://izmirpsikoloji.com/izmir-pedagog-cocuk-ergen-psikologu-onerisi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Fobi testimizi https://izmirpsikoloji.com/sosyal-fobi-testi/ adresinden çözebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir