Kaygı bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı, 6 yaş anksiyete, çocuğun anksiyete bozukluğu belirtileri, kızım çok kaygılı, 3 yaş kaygı bozukluğu, kaygılı çocuğa yardım, kaygı bozukluğu tedavi yöntemleri… gibi konular İzmir de pedagog ile çalışan kurumumuza sık gelen konulardan biridir. bugün biraz bu konuları ele alacağız.

 

Çocukta Kaygı Bozukluğu Nedir?

Çocuklar kaygıyı tarif etmekte zorluk çekmektedirler, çocuklar yaşadıkları şeyi tarif edemedikleri için ailelerin onların yaşadığı durumu anlamları zor olmaktadır. Ailelerde bize bunu çok utangaç, aşırı duyarlı, evhamlı, kuruntulu, sıkıntılı bir çocuk olarak anlatmaktadırlar.

Çocuğun bu kaygılı hali karşısında aile de endişelenmekte ve ona karşı nasıl yaklaşacağı konusunda çok zorluk yaşamaktadır. Ebeveynler genelde sakin kalma, görmezden gelme, bağırma gibi her yolu denediğini fakat işin içinden çıkamadığını belirtmektedirler.

Çocuklarda kaygı bozuklukları

Çocuklarda Kaygının Belirtileri ? 

Kaygıların; baş ağrısı, ağız kuruluğu, yüzde kızarma, karın ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı gibi bazı bedensel belirtileri vardır.

Bazı çocuklarda sürekli kaygılı, evhamlı ve endişeli olma hali vardır.

Bu durumu yaşayan çocuklar genellikle uykuya dalma güçlükleri, sık uykudan uyanma, uyku sırasında kaygılı rüyalar görme ya da uykuya dalmadan önce gün içerisinde günlük akış içerisinde bazı şeylerden aşırı kaygı duyma gibi sorunlar yaşayabilmektedirler. 

Evimize hırsız girer mi, şimşek çakınca evimize yıldırım düşer mi, ya da başımıza bir şey gelir mi hastalanır mıyız anneme babama bir şey olur mu gibi endişeler yaşamaktadırlar.

Bu çocuklarda başka evlere gitmede, arkadaşlarıyla aktivitelere katılmada ve yabancılarla karşılaşmada güçlükler bunlardan çekinme ve bunları reddetme gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Bazen bu kaygılardan kaynaklı öfke nöbetleri, okuldan eve yorgun gelme, arkadaşlarıyla ilişkilerinde sorunlar gibi durumları da ebeveynler bize aktarabilmektedir.

Çocuklarda Kaygının Nedenleri

Ebeveyn çocuğa gerekli koşulsuz sevgi ve güven ortamını yeteri düzeyde sunarsa çocukta dünyayı güvenli bir şekilde algılamaya devam edecektir. Fakat çocuk ihmalkâr, istismarcı ya da aşırı korumacı bir aileyle yetişmişse ve bu ortamda bakım verilmişse çocuk tehdit algılayacağı için dünyayı da tehditkâr bir yer olarak görmektedir. Bu endişe durumu çevresel etmenlerle pekişerek gündelik yaşamında toplumsal işleyişini olumsuz etkileyecek duygu ve düşüncelere kapılmasına neden olacaktır.

Koşullu sevginin hâkim olduğu bir aile ortamında yetişmesi, anne-babanın kaygılı ve özgüvensiz olması, çocuğun duygusal ihtiyaçlarının yeterince karşılanmıyor olması, anne babanın çocuğa tutarlı davranmaması, çocuğun başkalarıyla kıyaslanması, ailenin çocukla ilgili yüksek beklentiye sahip olması, eleştirici ve baskıcı aile tutumunun olması, çocuk yanlış davrandığında davranışının değil kişiliğinin ayıplanması, aşırı koruyucu bir ebeveyn tutumunun hakim olması kaygı bozukluğuna neden olan etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

WhatsApp Hattı İçin Tıklayın

Evlilikte Sık Karşılaşılan sorunlarla ilgili yazımızı okumak için TIKLAYINIZ

Çocuklarda Sık Karşılaşılan 9 Problem ile ilgili yazımız için TIKLAYINIZ

Sık Karşılaşılan Psikolojik Problemler için TIKLAYINIZ

Sık Ortaya Çıkan Cinsel Problemlerle İlgili Yazılarımız için TIKLAYINIZ

Kaygı Bozukluğu ile çalışan izmir pedagog çocuk ergen psikologu uzmanlarımız için tıklayınız

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir