Ayrılma Kaygısı Bozukluğu

Çocuklar da ve bebekler de ayrılık kaygısı, çocuk ve bebeklerde ayrılık sendromu, ayrılık kaygısı tedavisi, ayrılık kaygısı sendromu Ege Pozitif psikoloji merkezimize sık gelen konuların başındadır.

Çocuklar 6 aylık ve 3 yaş arasında gelişimsel olarak anneden ya da bakım verenden ayrılmakta zorluk yaşarlar. Bu yaş döneminde yaşadığı normal gelişimsel kaygı esnasında annelerde bu kaygıya katılır ve yanlarında olmayınca başlarına bir şey geleceğinden endişelenir ve bu kaygıyı desteklerse o zaman ayrılık kaygısı ciddi bir sorun haline gelmektedir. Çocukların 3 yaşla birlikte ayrılma kaygısı duymadan sosyal ortamlara girebilmesi gerekirken bazı çocukların bu kaygısı hala sürmektedir

. İzmir Pedagog çocuk ergen psikologu uzmanlarımız için tıklayınız

Ayrılma kaygısı bozukluğunda çocuk bağlandığı kişiden ayrılmasıyla birlikte gelişimsel düzeyine uygun olmayan, sürekli ve yoğun bir kaygı yaşar. Bu çocuklar anneden her ayrılıkta ya da ayrılık beklentisinde aşırı bir sıkıntı duyarlar.Hatta bazı çocuklar ayrılık sözü geçtiğinde dahi aşırı derecede kaygı duyup anneden ayrılmak istememektedir. Bazı durumlarda da çocuk anneyle neredeyse yapışık yaşamaktadır, anneler bize gelirken bu durumdan çok bunaldıkları, kendilerine ait bir sosyal hayatları dahi olamadığı ve banyoya dahi girerken çocuğun aşırı kaygı yaşadığı şeklinde bilgi vermektedirler.

İzmir de çocuklarda kaygı bozukluğu ile çalışan pedagog uzman çocuk ergen psikologlarımız için tıklayınız

Ayrılık Kaygısı Nedenleri

Bazen bu durum genetik geçişli olabilmektedir ve aile bende de kaygı bozukluğu var şeklinde bize bilgi verebilmektedir.

Başka bir diğer etken ailenin çocuğu yetiştirme şeklidir.

Aşırı koruyucu ve kollayıcı olması da ayrılık kaygısını arttıran durumlardandır.

Çocuk kıymetli çocuksa, zor elde edilmişse, çocuk hamilelikte ya da bebeklik döneminde kaybedilme riski yaşandıysa, çocuk bebekliğinde ciddi bir hastalık geçirmişse çocuk ilk ve tek torun ise çocuğa atfedilen değer artacağı için koruyucu ve kollayıcı tutum artacak ve çocuktaki ayrılık kaygısı durumu da artacaktır.

Bazen de aile içerisindeki tartışmalar sonucunda ebeveynlerden bir tanesinin evi terk etmesi(geri gelse bile) ya da ebeveynlerin birbirlerine evi terk edeceklerini söylemeleri ayrılık kaygısına neden olabilmektedir.

Bu konu da destek almanız çocuğunuzun gelecekte daha büyük sorunlar yaşamanıza engel olur. Oyun terapisi, emdr terapisi, masal terapisi ve çözüm odaklı terapilerle bundan kurtulabilirsiniz

WhatsApp Hattı İçin Tıklayın

Evlilikte Sık Karşılaşılan sorunlarla ilgili yazımızı okumak için TIKLAYINIZ

Çocuklarda Sık Karşılaşılan 9 Problem ile ilgili yazımız için TIKLAYINIZ

Sık Karşılaşılan Psikolojik Problemler için TIKLAYINIZ

Sık Ortaya Çıkan Cinsel Problemlerle İlgili Yazılarımız için TIKLAYINIZ

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir