Oyun Terapisi Nedir?          

 

  Oyun terapisi, oyuncaklarla ve oyunlarla çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi biçimidir. İzmir de oyun terapisti (tıklayınız) bir çok uzman vardır. Oyun terapisini bu alanda birçok eğitim almış oyun terapistleri gerçekleştirir. Terapi esnasında çocuklar oyuncaklar aracılığıyla duygularını, duygusal problemlerini, yaşamış oldukları travmatik olayları farkında olmadan ifade eder.

Yetişkinlerde uygulanan terapi yöntemi çocuklara uygulanamadığı için çocuklara, alışkın oldukları oyun ortamında terapi uygulanır. Terapi esnasında çocuğun duygu, korku ,heyecan, stres gibi davranışını etkileyen duyguları anlamak mümkündür. İzmir Oyun Terapistleri için tıklayınız

  • Çocukların kelime repertuarları yetişkinler kadar zengin değildir. Bu nedenle kendilerini oyun ve oyuncaklar üzerinden anlatırlar.
  • Axline (1969) ; “İnsanın içinde kendini iyileştirme gücü vardır. Oyun terapisiyle çocuğun içindeki bu güç açığa çıkar. İyileştiren biz değilizdir, biz yalnızca vasıtayız”.

     *Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır.

     *Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar.

      *Terapist ile çocuğun kurduğu terapisel ilişki ise, çocukların yaşadıkları stresli, yoğun duygusal tecrübeyi yansıtan oyunu yarattıklarında, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan en önemli unsurdur.

Neden oyun terapisi

  • Oyun, çocukların kendilerini ifade ettikleri doğal dilleridir.
  • Örn: Çocuklar kendilerini konuşma yoluyla ifade edecek bilişsel yetiye sahip değildir, fakat oyun yoluyla kendilerini ifade edebilirler; çünkü keşfetmekte ve ifade etmekte özgürdürler.
  • İfade etmesi korkutucu olabilecek duygular ve tavırlar, çocuğun seçtiği oyuncaklar yoluyla yansıtabilir.
  • Örn: Çocuklar oynayacakları oyuncağı seçmekte ve bu yolla duygularını ve tavırlarını ifade etmekte tamamıyla özgürdür. Hangi duyguları ifade edebilecekleri konusunda bir kısıtlama getirmeyiz.
  • Bir terapötik ilişki en iyi oyun yoluyla kurulur.
  • Örn: Çocuğun iç dünyasını anlamak isteyen bir terapist, bunu kendi kelimeleri ve ifadeleriyle anlayamaz. Bunun en iyi yolu; çocuğa istediği oyuncağı seçme, istediği gibi oynama özgürlüğü tanıyıp sadece izlemektir. Terapist, çocuğa bu yolla yardımcı olabilir.
  • Oyun, çocuğun somut ifade biçimi ve dünyayla başa çıkma yöntemidir.
  • Örn: Çocuğun başına gelen her şeyi, tüm deneyimlerini kurduğu oyunlarda görebiliriz. Çocuklar, deneyimledikleri her şeyi oyunda canlandırırlar; evde yaşanan şeyleri de, televizyonda gördükleri şeyleri de.

  Oyun, çocuğun kendini ifade ettiği sembolik dildir ve şunları ortaya çıkarabilir:

  • Çocuğun yaşadığı deneyimler
  • Bu deneyimlere verdiği tepkiler
  • Bu deneyimler hakkında hissedilenler
  • Çocuğun diledikleri, istekleri, ihtiyaçları
  • Çocuğun benlik algısı

 Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

  • Çocuklar oyun yoluyla hayatı prova eder.
  • Oyun yoluyla duygu, düşünce ve travmalarını dışa vururlar.
  • Oyun yoluyla baş etme becerisi geliştirir, sorunlarını olumlarlar.

  Çocuklar Travmatik bir olay yaşayan çocukların duygularına oyun terapisi ile ulaşmak mümkündür. Oyun terapisi ile çocuklar kendilerini zor durumda bırakan duygularla nasıl mücadele edeceklerini öğrenirler. Oyun terapisinde en çok uygulanan yöntem rol oyunudur. Rol oyun sayesinde, çocuklar oyunlar aracılığıyla geçmişte yaşadıkları kendileri etkileyen duyguları yeniden yaşarlar ama bu kez farklı bir bakış açısı geliştirebilirler.

Bu şekilde geçmişteki sorunlarıyla baş ettiği için normal hayatından ve oynadığı oyunlardan zevk almaya başlarlar. Aslında rol oyunda çocuk hayal gücüne göre farklı kişileri taklit ederek oynar. Terapist ise çocuğun oyununa uyar aynı zamanda da çocuğu gözlemler.

İzmir  Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Nedir?

  Terapist , oyun terapisi esnasında kendini en iyi şekilde ifade etmesi için farklı oyuncaklar kullanır. Bu terapide amaç çocuğun kişiliğini değiştirmek değildir. Çocuğun davranışlarını anlamak, çocuğa karşı duyarlı bir şekilde yaklaşarak onun olaya bakış açısını değiştirmektir.

  Terapide aslında önemli olan terapistle çocuğun kurduğu ilişkidir. Çünkü çocuk farkında olmadan bu terapiyi gelişmek farklı bakış açısı geliştirmek için kullanır. Bu konuda onu yönlendirecek olan ise terapisttir.

   Aslında oyun terapisinde önemli olan ilişkidir bu ilişkiler çocukla terapist, çocukla oyuncak arasındaki ilişkidir. Oyun terapisinde oyun odası denilen özel bir oda kullanılır. Çocuğun duygusunu anlamak için önemli olan çocuğun bu odada hangi oyuncağı seçip o oyuncakla nasıl oynayacağıdır. Terapist ise çocuğun oyununa çocuk istemedikçe karışmaz çocuğun oyuncaklarla kurduğu ilişkiyi çözmeye çalışır.

 İzmir Deneyimsel Oyun Terapisi

  Deneyimsel oyun terapisi, çocukların dünyayı deneyimler yoluyla algıladığı varsayılan bir durum üzerine kuruludur. Çocuklar sorunlarını deneyimsel olarak anlarlar ve aktarırlar. Çocuklar aslında kendilerini rahatsız eden duygular hakkında düzenli biçimde düşünemezler. Onun yerine o duyguları  farklı ortamlarda, çeşitli davranışlarla deneyimler.

Terapist, terapi esnasında çocuğun kendini yönlendirmesine izin verir. Çocuk oyun terapisi sırasında etkindir. Bu esnada, terapist çocuğun oyun oynarken ki hissettiği olumlu olumsuz duyguları gözlemler. Çocuklar yaşadıkları korkuları, travmaları fantezi oyunları yani hayal güçlerine göre kurdukları oyunlarla açığa vururlar.

 Oyun Terapisi Hangi Çocuklara Uygulanır?

  Annesi babası boşanmış çocuklara

  Cinsel istismara uğramış ve şiddet görmüş çocuklara

  Terk edilen, evlat edilen çocuklara

  Kabus gören ve uyku bozukluğu çeken çocuklara

  İçine kapanık çocuklara

  Ders çalışmada,  okumada sıkıntı yaşayan çocuklara

  Hiperaktivite ve dikkat eksikliği yaşayan çocuklara

  Uygunsuz davranışlarda bulunan çocuklara

  Kardeş kıskançlığı veya herhangi bir kıskançlık yaşayan çocuklara

  Aileden birini kaybeden çocuklara

  Konuşma bozukluğu olan çocuklara

  Özgüvensiz, mutsuz, çekingen çocuklara uygulanır

 Oyun Terapisi Kaç Yaşa Uygulanır?

   Oyun terapisi genelde 2 yaşından 12 yaşına uygulanmakla beraber duygusal olarak gelişmemiş çocuklarda 16 yaşına kadar uygulanabilir.

 Oyun Terapisi Hangi Problemleri Çözer?

  Travma ve istismar, bağlanma sorunları, ayrılık sorunları, kaygılar, korkular, alt ıslatma, kaka tutma –yapma sıkıntısı, uyum sorunu, öfke, kıskançlık, sessizlik, psikolojik bulantı ve baş ağrısı, gecikmiş zihinsel gelişim gibi birçok soruna çözüm bulmaktadır.

 Oyun Terapisi ile Evdeki Oyun Arasındaki Fark Nedir?

  Oyun terapisi ile oyun aynı şey değildir. Evde ki oyun daha spontan, sıradan ve günlük hayatın provası ve sosyalleşme aracıdır. Nasıl ki dışarıda yetişkin arkadaşıyla sohbet eder rahatlar, sosyalleşir oyun da çocuk için sosyalleşme ve rahatlama yöntemidir. Oyun terapisi, çocukların verdiği tepkileri açığa vurmasına yardımcı olur. Birçok eğitim almış oyun terapisti ise çocuğun bu duygularını anlamaya yorumlaya çalışır. Ayrıca terapist çocuğun duygularını kontrol etmesine, olaylara farklı bakış açılarıyla bakmasına yardımcı olur.

Oyun terapisi yetişkin de bireysel psikoterapi ne ise oyun terapisi de çocuk için o dur aslında. Planlı, programlı hem psikoloji eğitimi almış hemde üstüne oyun terapisi ile ilgili eğitimler almış psikolog, psikolojik danışmanlar ve pedagoglar uygular.

 Oyun Terapistinin Süresi Ne Kadardır?

  Terapi süresi çocuğun yaşadığı travmatik olaya, soruna, yaşa göre değişim göstermektedir. Oyun terapisi genelde haftada bir ya da iki hafta da bir olmakla beraber birkaç ay sürebilir.Oyun terapisi gören çocuklar bu süreyi sadece oyun olarak değerlendirebilir. Halbuki çocuk oynarken yeni davranışlar, bakış açıları, sorun yaşadıkları durumla başa çıkma becerisi geliştirirler. Fakat bunların farkında değildirler. Oyun terapisinde çocuk koşulsuz kabul ve terapistin verdiği güçlendirmelerle yaşadığı psikolojik sorunun sağaltımını oyuncaklar ve oyun üzerinden ortaya koyar.

  Aileler Evde Oyun Terapisi Yapabilir Mi?

  Aileler genelde çocuk evde oyun oynarken eğitici olurlar daha çok kural koyucu yönlendiricidirler. Oyun terapisinin birçok yöntemi vardır. Aile oyun terapisini öğrenerek hem çocuklarıyla iletişimi düzeltebilir hem de çocukların davranışları hakkında çıkarsımlarda bulunabilir. Yalnız oyun terapistinde kullanılan oyuncaklar evdeki oyuncaklardan farklıdır. Terapi odasındaki odalar terapi için özel olarak düzenlenmiş seçilmiş oyuncaklardır.

Özellikle filliali oyun terapisi aileye evde aileye oyun terapisi yaptıran ve bunu öğreten bir yöntemdir. İzmir de filliali oyun terapisi veren bir uzman ile bu çalışmayı yürütebilir ve çocuğunuzla oyun terapisini evde yapabilirsiniz.

İzmir Oyun Terapisinin Ücretleri

  Oyun terapisi çok emek isteyen bir terapidir. Ege Pozitif Psikoloji de  İzmir de oyun terapisi seansın ücreti 150 ile 300 arasında değişmektedir. İzmir Oyun terapisi yapan pedagog ve yorumları için tıklayınız

WhatsApp Hattı İçin Tıklayın

Evlilikte Sık Karşılaşılan sorunlarla ilgili yazımızı okumak için TIKLAYINIZ

Çocuklarda Sık Karşılaşılan 9 Problem ile ilgili yazımız için TIKLAYINIZ

Sık Karşılaşılan Psikolojik Problemler için TIKLAYINIZ

Sık Ortaya Çıkan Cinsel Problemlerle İlgili Yazılarımız için TIKLAYINIZ

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir