Sınav kaygısı, bir sınava hazırlanan öğrencilerin sınav esnasında başarısız olmaya yönelik geliştirdiği korkuya bağlı olarak stres ortaya çıkması ve fiziksel belirtilerle birlikte kontrol edilemez hale gelen yüksek dereceli kaygıdır.  Öğrenciler sınava yönelik bir kaygı duyduğunda beyin stres hormonu salgılar. Buna bağlı olarak öğrenci bilgileri hatırlamakta zorluk çekmeye başlar. Sonrasında panik ve heyecan ortaya çıkar.

Öğrencilerin sınavlara yönelik yoğun kaygı geliştirmesi büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden öncelikle rehberlik servislerinde, daha ilerleyen düzeylere gelmesiyle terapi desteğiyle ortadan kaldırılması gerekir.

Belirli bir düzeyde sınav kaygısının yaşanması başarı için gereklidir. Kaygı yokluğu öğrencilerin dersine çalışmamasına yol açacaktır. Bu yüzden başarılı olmak için belirli bir düzeyde sınav kaygısı yaşanmalıdır.

Hafif düzeyde stres öğrenciler tarafından kontrol edilebilir ve bu durumda dikkat daha net toplanabilir. Hatırlamayı da kolaylaştıran hafif düzeyde sınav kaygısı öğrencinin sınav sırasında motive olmasını sağlar. İleri düzeyde yaşanan sınav kaygısı ise mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.

İleri Derecede Sınav Kaygısı Sonuçları Nelerdir?

Sınava hazırlanan bir öğrencinin ileri derecede sınav kaygısı duyması istenen bir durum değildir. İleri derecedeki sınav kaygısı şu sonuçları beraberinde getirir;

  • İleri derecede stres kontrol altına alınamaz ve giderek daha da artar.
  • Öğrenci sınav esnasında yüksek düzeyde kaygı duyarsa bilgileri unutur ve hatırlamakta zorlanır.
  • İleri derecede sınav kaygısı öğrencinin öğrendiği bilgileri kullanmasını engelleyebilir.
  • Belirli bir düzeyin üzerindeki stres fiziksel belirtilere de yol açabilir. Sıcaklanma, kaşınma gibi belirtiler dikkat dağıtıcı hale gelir.
  • Yüksek stres ve kaygı olması kişinin karar verme yeteneğinin körelmesine yol açar.
  • Kişi sınav anında konsantre olmada güçlük çeker.
  • İleri derece stres zaman yönetiminin yapılamamasına da yol açar.

Sınav Kaygısı Nasıl Geçer?

Sınav kaygısı tedavisi, sınav kaygısını yönetebilmeyle yapılır. Öğrencinin olumsuz düşünceleri durdurabilmeyi öğrenmesi sağlanır. İlk etapta zorlu olan bu durum bir süre sonra başarılabilir. Sınav kaygısı yaşayan kişiler olumlu düşünceleri kendilerine kullandığında ve olumlu telkinlerde bulunduğunda stres kontrol altına alınabilir.

Sınav kaygısının geçmesinde önemli durumlardan biri de nefes egzersizleridir. Öğrenci sınav anında doğru nefes alıp vererek rahatlayabilir. Strese bağlı olarak kaslar sertleşir. Kişinin aşamalı bir şekilde kaslarını gevşetmeyi öğrenmesi de sağlanır. Kişi kaslarının gevşetir ve vücudunu rahatlatabilir.

Sınav kaygısı ile başa çıkamayan kişiler mutlaka profesyonel terapi desteği almalıdır. Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrası stresle başa çıkabilme konusunda bir psikolog kişiye destek olabilir.  Sınav kaygısı, küçük yaşlarda ya da ilerleyen yaşlarda yaşanabilir.

İzmir Psikoloji hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sınav kaygısı problemlerine karşı terapi hizmeti veriyor. Sınav stresiyle başa çıkmayı öğrenerek başarılı olabilirsiniz. Konu hakkında uzmandan yardım almak için https://izmirpsikoloji.com/izmir-pedagog-cocuk-ergen-psikologu-onerisi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir