OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK VE TEDAVİSİ

Okb; Çoğu insan bazı konularda endişelere ya da takıntılara sahip olabilir. Fakat çoğunlukla gün içerisinde meydana gelen bu duygularla baş edilir ve bunlar günlük yaşamı etkilemeden bir çözüme ulaşır.

Kişilerde takıntılı düşünceler günlük yaşamlarını etkileyecek düzeyde ise Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) akla gelir.

 

OKB Nedir?

OKB bir kaygı bozukluğudur. Kişinin yapmak istemediği ama yinelediği düşünce, takıntı veya davranışlardır. Obsesyon ve kompulsiyonlardan oluşur. Obsesyon; birey tarafından mantıksız olduğu bilinse de aklından atamadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişiye çok fazla sıkıntı ve huzursuzluk verir. Kompulsiyonlar ise; obsesyonlardan dolayı yaşanan sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak veya yok etmek için tekrarlayıcı davranışlar ve zihinsel eylemlerdir.

Takıntı hastalığı olanlar kontrol edemedikleri bu düşünce ve korkularını saplantı halinde yaşarlar. Bu durum kendilerine yoğun rahatsızlık verdiği gibi çevresindekilere de rahatsızlık verici olabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk nedir

OKB Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen obsesyon ve kompulsiyonlar şunladır:

  • Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu
  • Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu
  • Cinsel içerikli obsesyonlar
  • Dini içerikli obsesyonlar
  • Simetri/düzen obsesyon ve kompulsiyonları
  • Dokunma kompulsiyonları
  • Sayma kompulsiyonları
  • Biriktirme ve saklama kompulsiyonları
  • Batıl itikatlar, uğurlu, uğursuz sayılar ve renkler

Halk arasında temizlik hastalığı en sık rastlanan tiptir. Bu kişiler mikrop bulaşması korkusuyla kendilerini kirden, pislikten uzak tutmak isterler. Bir diğer sık rastlanan tip ise kontrol etme hastalığı olarak bilinir, prizleri, fırını ya da kapının kilidini tekrar tekrar kontrol etme ihtiyacı duyarlar.

Cinsel Obsesif Nedir? Bu da sık merak edilen obsesyonlardan biridir. Bazen OKB’li hastalarda kendine, yaşına, toplumdaki yerine uygun olmadığını düşündüğü bir şekilde, cinsel içerikli obsesyonlar bulunur.

 

HER TAKINTILI DÜŞÜNCE YA DA DAVRANIŞ OKB DEĞİLDİR.

Temiz ve düzenli olmanın ya da güvenlik nedeni ile kapıları kontrol etme davranışlarını günlük hayatımıda yapıyoruz ve bunları hastalık olarak sayamayız. Bu düşünce ve davranışların hastalık olarak sayılabilmesi için günlük işlevleri etkileyecek, kısıtlayacak ve bozacak kadar şiddetli olması gerekmektedir.

 

OKB NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Öncelikle Maudsley Obsesif Kompulsif Testi değerlendirme kendini ölçmek isteyen ve bu gibi rahatsızlıkları olan kişiler için uygun olabilir. Bu test tek başına tanı koymak için yeterli değildir, fakat kişinin farkındalığı arttırması için faydalı olacaktır.

Takıntı hastalığı olanlar için tedavi edilmeden kendi kendine geçmesi çok zordur. Takıntılı düşünce ve davranışlar kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa en kısa sürede bir uzmandan destek almakta fayda vardır.

OKB için en etkili yöntem ilaç kullanımı ve terapi desteğinin beraber yürütüldüğü tedavi yöntemidir. En sık kullanılan ve etkili olan terapi yöntemi ise bilişsel davranışçı terapidir. Bilişsel davranışçı terapi tedavisinin amacı hastaların ritüellerini yapmamalarına onları maruz bırakarak korkularıyla yüzleşmesini sağlamak ve endişelerini azaltmaktır. Kişinin kendisine rahatsızlık verici bu düşüncelerini azaltmaya odaklı olan bilişsel davranışçı terapi ile kişinin gerçek olarak idrak ettiği düşüncelerden uzaklaştırılması sağlanır.

Takıntı düzeyinizi görmek için https://izmirpsikoloji.com/takinti-testi/ adresinden Takıntı testimizi çözebilirsiniz.

İzmir Psikoloji

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir