Madde bağımlılığı kapsamında en çok karşılaşılan durum kokain bağımlılığıdır. İnsan sağlığını ciddi derecede olumsuz etkileyen bir bağımlılık şeklidir. Kokain bağımlılığı nedir sorusuna gelecek olursak kokain bağımlılığı yalnızca uyuşturucu bağımlılığının beyindeki değişikliklerinden ibaret değildir. Sosyal, ailevi ve diğer çevresel faktörleri de içeren karmaşık bir türdür. 1914’te bağımlılık yapan etkileri keşfedildiğinde kokain, morfin ve eroinle birlikte narkotik olarak sınıflandırılan bir maddedir.

Kokainin etkisi hemen görülebilecek iyi gibi 30-60 dakika arasında da bu etkiler devam edebilmektedir. Bu kişilerde sıklıkla;

  • Duygu-durum bozukluğu,
  • Uyku bozukluğu
  • Saldırgan davranışlar,
  • Şizofreni benzeri psikotik bozukluklar,
  • Suça yatkınlık,
  • Depresyon gibi farklı belirtiler meydana gelebilir.

Kokain gibi maddeleri yalnızca bir kere kullanmak zararsızdır gibi bir algı çok yanlıştır. Çünkü bir kere kullandıktan sonra kullanma isteği şiddetli bir şekilde artarak devam eder ve bu şekilde kolayca bağımlılık oluşur. Bu hastalarda yaşamla ilgili ihtiyaçlar önceliğini yitirir, yaşamın anlamı kaybolur ve bağımlılık duyulan maddeyi kullanmak için her şeyi feda etmeye hazır bir kişi haline gelir.

Sosyal yaşantıda, iş hayatında, ilişkilerde sorunlar meydana gelir. Bununla birlikte fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkmaktadır. Kokainle tedavi de son yıllarda bazı gelişmeler olmuştur. Kokainin beyinde etki ettiği reseptörlere etki eden ilaçlarla kokainin etkileri yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu gelişmelerden biri beyindeki dopamin salınım hızını yavaşlatarak iğne ile tedavi yöntemidir. Kokain aşısı olarak da bilinen bu aşı ile bağımlılığın bitmesi amaçlanır. Tedavi bittikten sonra bu iyileşme sürecini devam ettirebilmektir. Genel olarak tedaviye başlayan kişilerde birkaç ay sonra iyileştim düşüncesi gelişebilir. Bu da tedaviyi yarım bırakmalarına neden olur. Bağımlılık tedavisi için uzun bir süre gerektiği unutulmamalıdır. Kokain bağımlılığı ile mücadelede davranışsal ve farmakolojik tedavilerin karışımı, nihayetinde en etkili yaklaşım olarak görülmektedir.

Kokain bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Fakat kişiye özel bir şekilde tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu noktada psikologdan, psikiyatristten veya danışmandan profesyonel yardım almak, iyileşme yolunda önemli bir adımdır. İzmir psikoloji olarak madde bağımlılığı konusunda gerekli desteği sağlamaktayız.

Madde bağımlılığı tedavisinde tamamen kişiye özel bir tedavi yönteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Örneğin, kokain bağımlılığından kaynaklı uyku sorunları gibi ilgili semptomlar gösteren hastaya bu konuda da yardımcı olacak ilaçlar önerilebilir. Bunlar genellikle kısa süreli olarak kullanılır çünkü uyumanıza yardımcı olabilecek ilaçların uzun süreli kullanımı da kendi içinde bağımlılık yapabilir.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: https://izmirpsikoloji.com/eroin-madde-bagimliligi-tedavisi/

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir