Psikolojinin alt dallarından birisi olan klinik psikoloji daha çok psikolojik sorunları olan kişilere yönelik destekler vermektedir. Psikoloji bilimi aslında sonu olmayan bir denizdir. Sağlık psikolojisi, adli psikoloji, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, endüstriyel psikoloji gibi birçok altta da sahip olan Psikoloji biliminde insanların psikolojisi ile ilgili çalışmalar klinik psikoloji tarafından yürütülmektedir.

Klinik Psikolog Ne Yapar? 

Klinik psikolojisi alanında yetiştiren kişiler insanlara daha kaliteli bir yaşam, daha refah bir hayat sunarlar. Eğitimlerini tamamen profesyonel bir şekilde bilimin temellerinde alan psikologlar mesleki uygulamalar ile alanlarında uzmanlaşarak sorunlara daha farklı gözden bakmayı öğrenirler.

Klinik psikologlar tamamen başlangıç aşamasındaki ruhsal sorunlar ile ilgilenirler. Ruh sağlığı bozulma aşamasına gelmiş kişilerle çalışmaya başlayalım klinik psikologlar erken müdahaleler yaparak sorunları erkenden çözmeye çalışırlar. Hastaların yaşamış olduğu uyumsuzluk problemlerini ortadan kaldırmak için çalışmalarda bulunan bu kişiler tedavileri hastanın hastane yatışına kadar iletebilirler.

Klinik olarak görev yapma hakkına sahip olan psikologlar eğer belirli bir uzmanlık alanına sahipseler olaylara müdahale edebilme hakkına da sahiptirler. Klinik psikologlar kişideki sorunun çıkış nedeni, olaya etki eden muhtelif durumları tespit ederler. Bununla birlikte sosyal yetersizlik, duygu, fiziksel, davranış ve zihinsel durumları da inceleme altına alır. Her aşamada hasta ile görüşerek klinik hikayeyi dinleme, değerlendirme hakkına sahiptir.

Klinik psikolojide tedavi ilaç üzerine değildir. Zira bu kişilerin ilaç yazma yetkileri bulunmamaktadır. Klinik psikolojide müdahale şu şekilde olmaktadır; kişilik bozuklukları, duygusal çelişkiler, kaygı bozuklukları konuşmaya dayalı terapi ile çözülür.  Yapılan müdahaleler ile hastanın yaşam kalitesi yükselir, yaşamdan duyduğu tatmin ve haz artırılarak sosyal düzen uyumu meydana getirilir.

Klinik Psikoloğun Çalışma Alanları

  • Üniversiteler
  • Hastaneler
  • Okullar
  • Askeri Hizmet Binaları
  • Özel Ofisler
  • Sağlık Hizmetleri Servisleri
  • Yasal Sistemler
  • Ruh Sağlığı Birimleri
  • Devlet Daireleri
  • Tıbbi Sistemler
  • Danışmanlık Merkezleri

Klinik Psikolog ile Psikiyatristin Farkı Nedir?

Birçok kişi klinik psikolog ile psikiyatriyi birbiriyle karıştırmaktadır. Psikiyatristler 6 yıl tıp fakültelerinde tıp eğitim almaktadırlar. Tıp eğitimin sona erdiğinde ise 4 yıl psikiyatri uzmanlığı eğitimi alırlar. Psikiyatristler psikolojik olaylar üzerinden uzmanlık kazanmıştır tıp doktorlarıdır. Klinik psikolog hastalara herhangi bir şekilde ilaç yazamaz, kullanması için bir ilaç öneremez. Psikiyatrist ise yaşanılan sorunların tedavisi için ilaç da önerebilir, alternatif çözümler de deneyebilir.

Detaylı bilgi için https://izmirpsikoloji.com/ adresini ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir