Eroin Nedir?

Eroin, haşhaştan elde edilen uyuşturucu maddeler arasında sayılır. Morfinden üretilen sentetik ve yasadışı bir uyuşturucudur. Eroin güçlü bir bağımlılık yapıcıdır. Eroinin rengi; beyaz, bej, pembe ve kahverengi tonlarda olabilmektedir.

Eroin Bağımlılığı Nedir?

Eroin bağımlılığı olan bir kişinin vücudundaki etkisi genellikle 4- 6 saat arasında sürmektedir. Diğer madde bağımlılıklarına göre riski daha fazla ve tedavisi oldukça zor olan bir bağımlılıktır.

Eroin bağımlılığı olan bir kişinin eroini solunum veya dolaşım yoluyla olmak üzere iki farklı şekilde almaktadır.

Eroin Nasıl Kullanılır?

Eroin damar, ağız ve burun yolu ile kullanılır. Damar yolu ile enjekte edildiğinde hızlı ve güçlü bir etki yapar. Beyne hızlı bir şekilde ulaşması sonucunda bağımlılık süreci hızlı bir şekilde gelişir. Eroin ilk kez alındığında kişide bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Eroini ilk kullanım bağımlılık için yeterlidir. Eroin kullanan kişilerin ölüm riski fazladır. Eroin vücuttan idrar yolu ile atılır, bu atılım 1-3 gün sürebilir.

Eroin Neden Kullanılır?

Eroin nedir

Genetik, çevresel, biyolojik, sosyal gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişen bir bağımlılık türüdür. Bireyin yakın ilişkilerinde yaşanılan sorunlar, aile arası tartışmalar ve arkadaş ortamı eroinin kullanım sebeplerinden bazılarıdır.

Kime Eroin Bağımlısı Denir?

Eroinin vücuda alınmasıyla birlikte oluşturduğu etki 4-6 saat sürer. Zamanla eroinin yarattığı etki kişiye yetersiz gelir ve doz artışı ortaya çıkar. Eroin eksikliğinde yoksunluk hisseden (eroin bağımlılığı), eroin kullanımını zamanla arttıran, eroini bulmaya ve kullanmaya yönelik yoğun istek yaşayan kişilere eroin bağımlısı denir.

 Eroin Bağımlılığı Belirtileri:

  • Dengesiz yürüme
  • İsteksiz olma ve aşırı durgunluk
  • Öz bakım eksikliği
  • Zayıf bir vücut, soluk bir ten rengi
  • Enjeksiyon izleri
  • Göz altlarında oluşan morluklar
  • Göz bebeklerinde küçülme

Eroin bağımlısı olan kişiler eroini kullandıktan 6-12 saat geçtikten sonra tekrar eroin kullanma isteği içinde olurlar ve yoksunluk yaşarlarsa aşağıda gösterilen bazı belirtilere sahip olurlar.

Yoksunluk Belirtileri:

  • Gözlerde ve burunda akıntı
  • Terleme, ateş, titreme
  • Depresyon, korku, endişe
  • Hızlı kalp atışı
  • Kusma ve mide bulantısı

Çevremizde eroin bağımlısı kişiler olabilir. Eroin bağımlılığı olan bir sevgili, bir arkadaş ve hatta bir bebek. Bazı bebekler dünyaya yoksunluk belirtileri ile gelirler ve bunun sebebi anne ya da babanın eroin kullanımı ile ilişkilendirilir. Hamilelikte eroin kullanan bir anne, bebeğini bağımlı bir şekilde dünyaya getirir ve bağımlılık tedavisi uygulanması gerekir. Hamilelik sürecinde erken doğum ya da ölü doğumlar da ortaya çıkabilecek sorunlardandır.

Eroin Bağımlılığının Tedavisi

Eroine başlamak, bağımlı olmak bir süreç olduğu gibi eroini bırakmak da bir süreçtir. İnsanların korktuğu şey ise değişimin gerçekleşecek olması, bu kişiler tedaviye başlamadan tedaviden vazgeçebilirler. Bu süreçte onlara hep destek olmalıyız, destek tedavide önemli bir role sahiptir. Eroin kullanan bir kişi, bağımlı olduğunu kabul etmesi ve yardım istemesi durumunda tedavinin ilk adımını atmış bulunmaktadır. Daha sonra eroin bağımlılık tedavisi veren herhangi bir merkeze giderek tedavi süreci başlatılır.  İlaç tedavisi ve psikoterapi birlikte kullanıldığında daha olumlu sonuçlar elde edilir.

Çip Tedavisi

Çip tedavisi, birkaç dikiş ile derinin altına yerleştirilen, eriyerek kana karışan bir tedavi yöntemidir. Etkisi 8-10 hafta kadar sürer. Çip sayesinde kişi eğer madde kullanırsa etkisini hissedemez ve madde kullanımını bırakır. Herhangi bir cilt altı bölgesine uygulanır, genellikle göbek çevresi. Yapılan araştırmalarda, çip tedavisi diğer birçok yöntemden daha etkili olduğu bulunmuştur. Çip 2-3 ayda bir değiştirilir. Uzun süre kullanım ve psikolojik destek ile başarı oranı artmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir