Çocuk Psikolojisi – Tedavi Yöntemleri

Küçük yaşlarda ailevi sorunlardan veya çevresel faktörlerden çocuklarda psikolojik değişimler görülebilir. Çocuk yaşta beyne yerleşen olaylar iz bırakır ve unutulmaz. Terapi yöntemine gidilmezse ileriki dönemlerde kişilik bozukluğu gelişebilir. Özgüven eksikliği ortaya çıktığı durumlarda genellikle işin iç yüzünde anne baba rolü yatar. Huzursuz ve mutsuz bir ev ortamında büyüyen çocuk, insanlara karşı daha güvensiz ve daha içe kapanık bir hale bürünür. Etkin rolü olan anne babaların çocuk psikolojisi üzerinde önemli bir yeri vardır. İlgiden sevgiden yoksun kişilerde genellikle Özgüven eksikliği ve kompleks oluşur. Kendi iç dünyalarında sorgulamalar başlar. Sevilmeye değer olmadığını düşünen birey Kendine olan güvenini, başarma yetisini ve diğer insanlara güvenini kaybeder. Anne babanın çocukla iyi bir iletişimde olması, çocuğa karşı tutumu, karşılıklı beklentiler, olumlu veya olumsuz sonuç alınacağını belirler.

Çocuklarda Öz Güven Nasıl Oluşur?

Çocuk zaman geçirdiği sosyal çevre ile okul ilişkisi ve aile faktörleriyle özgüveni geliştirir. Aile içinde sevildiğini hisseden ve her türlü ihtiyacının karşılandığını gören bir çocuk özgüvenli olma da başarılı olacaktır.

Çocuklarda Meydana Gelen Öz Güven Eksikliği Belirtileri

Çocuk duygularını ve fikirlerini ifade edemiyorsa, güvendiği insanlardan ayrılırken zorlanıyorsa, sosyal ortamlara girmekten kaçırıyorsa, içe kapalı ve utangaçlık duyguları varsa, hiç kimse tarafından sevilmediğini düşünüyorsa özgüven eksikliğinden kaynaklı psikolojik durumlar yaşanabilir.

Çocuklara Öz Güven Nasıl Kazandırılır?

Çocuğun düşüncelerine değer verip onun da bir birey olduğu hissettirilmesi özgüven kazanımında önemli rol oynar. Ayrıca aile fertlerinin çocuğun yaşına göre beklenti içinde olması gerekir. Aynı zamanda çocuğun kendini geliştirebilmesi için onun yaş durumuna ve yapabileceği ölçüde görevler verilmelidir Böylece iş başarma ve övgü alma olacağı için kendine olan öz güveni artmış olur. Küçük sorumluluklar yükleyerek başarı hissini  yaşatmalıdır. Anne baba olarak çocuğunuza onun başarı ya da başarısızlıklarına bağlı olmadan sevdiğinizi söyleyip hissettirmelisiniz. Çocuğun kendi ilgi alanına yönelik sevdiği şeyleri yapmasını sağlayarak sosyalleşmesine yardımcı olun. Böylelikle onlar da bulunan yeteneğin meydana çıkmasını sağlayıp kendine öz güven duymalarını sağlamış olursunuz. Aile ortamında bir güven alanı oluşturarak her şeyi rahatlıkla paylaşabileceğiniz bir düzen meydana getirerek sorunları çözmeye yönelik alanlar sağlayabilirsiniz.

Bu konuda İzmir Psikoloji Kliniği’nden profesyonel destek almak için https://izmirpsikoloji.com/izmir-pedagog-cocuk-ergen-psikologu-onerisi/ adresini ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir