Premenstrüel disforik bozukluk, adet sancısının ciddi bazen engelleyici bir uzantısıdır. Psikolog İzmir doktorlarının ifade ettiğine göre adet sancısının fiziksel ve duygusal semptomları olmasına rağmen, günlük yaşamı etkileyebilecek ve ilişkilere zarar verebilecek aşırı ruh hali değişimlerine neden olabilir.
İzmir psikolog ekiplerine göre adet döneminde semptomlar genellikle âdetinizin başlamasından yedi ila 10 gün önce başlar ve âdetinizin ilk birkaç günü boyunca devam eder.
Adet dönemi meme şişmesine, hassasiyetine ve yeme ile uyku alışkanlıklarında değişikliklere neden olabilir. Bu dönemde aşağıdaki duygusal ve davranışsal belirtilerden en az biri göze çarpar.
Davranışsal Bazı Belirtiler
Üzüntü veya umutsuzluk, kaygı veya gerginlik, aşırı kötü ruh hali, belirgin sinirlilik veya öfke belirtiler arasındadır.
Psikolog İzmir çalışanlarına göre adet sancısının genel anlamda nedeni belirsizdir. Altta yatan depresyon ve anksiyete yaygın semptomlardır. Bu nedenle adet dönemlerini tetikleyen hormonal değişiklikler duygu durum bozukluklarının semptomlarını kötüleştirebilir. Adet sancısının tedavisi, semptomları önlemeyi veya en aza indirmeyi amaçlar ve şunları içerebilir:
Tüm ay boyunca veya sadece yumurtlama ile âdetinizin başlangıcı arasındaki aralıkta bir SSRI alarak semptomları azaltabilirsiniz. İzmir psikolog doktorlarına göre doğum kontrol haplarının alınması ağrı semptomlarını azaltabilir.
Besin Takviyelerinin Önemi
Besin takviyeleri, günde 1.200 miligram kalsiyum tüketmek ağrı semptomlarını azaltabilir. B-6 vitamini, L-triptofan ve magnezyum da yardımcı olabilir, fakat herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın.
Şifalı otlar, bazı araştırmalar sinirlilik, ruh hali değişimleri, göğüs hassasiyeti, şişkinlik, kramplar ve yiyecek isteklerinin şifalı bitkilerin kullanımıyla azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürür.
Diyet ve yaşam tarzındaki değişiklikler, genel olarak düzenli egzersiz adet öncesi semptomları azaltır. Kafeini ortadan kaldırmak, alkolden kaçınmak semptomları hafifletebilir. Yeterince uyumak, farkındalık, meditasyon ve yoga gibi rahatlama tekniklerini kullanmak da yardımcı olabilir. Mümkün olduğunda, finansal konular veya ilişki sorunları hakkında tartışmalar gibi stresli ve duygusal tetikleyicilerden kaçının. Semptomlarınız varsa, test seçenekleri ve tedavileri hakkında doktorunuza danışın.
Düzenli Adet Dönemleri
Düzenli adet dönemleri vücudunuzun normal çalıştığının bir işaretidir. Hamile değilseniz, emziriyorsanız, menopoz sonrası dönemde değilseniz veya kürtaja neden olan tıbbi bir durumunuz yoksa düzenli adet görmelisiniz. Düzensiz, ağrılı veya ağır adet dönemleri ciddi bir sağlık sorununun belirtileri olabilir. Düzensiz adet kanaması da hamile kalmanızı zorlaştırabilir. Doktorunuz adetlerinizi düzenli olmanız için gerekli tedaviye yardımcı olabilir.
Âdetiniz geldiğinde hissettiğiniz ağrıya dismenore denir. Ağrı, kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları en yaygın sorundur. Kadınların yarısından fazlası adet döngüsünün bir noktasında ağrı yaşar. Bazı kadınlar karınlarında sadece hafif bir ağırlık veya pelvik bölgede çekme hissi hissederler. Diğer kadınların adet öncesi sendromunun ağrısından farklı şiddetli krampları vardır.
Menstrüel krampların çoğu aspirin gibi reçetesiz satılan steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar ile rahatlayabilir. Adet dönemine ilaçlara başlamak, ağır adet kanamasını azaltabilir ve ağrıyı daha iyi kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Adet Dönemi Ağrıları
İki tür ağrı vardır; ilki en yaygın ağrı türüdür. Ağrı genellikle rahim kasılmalarından kaynaklanır. Rahim, rahmin astarının vücuttan dışarı çıkmasına yardımcı olmak için adet sırasında kasılır. Kızlar ilk adet döneminden kısa bir süre sonra ağrı yaşayabilir. Çoğu kadında, birincil ağrı yaşlandıkça daha az ağrılı hale gelir. Bununla birlikte, bazı kadınlar çok fazla adet ağrısı yaşarlar. Aşağıdaki durumlarda ağrı için daha yüksek risk altında olabilirsiniz;
- İlk adet dönemini 11 yaşından önce yaşadıysanız,
- Sigara içiyorsanız,
- Yüksek düzeyde strese sahipsiniz daha fazla ağrı hissedebilirsiniz.
İkincil ağrı, bu tip ağrı genellikle başka bir sağlık probleminden kaynaklanır. Dismenorenin ikincil ağrısı yaşla birlikte kötüleşir. Ayrıca normal adet kramplarından daha uzun sürer. Sekonder dismenoreye neden olan problemler arasında şunları bulabiliriz:
Endometriozis; bu durum, uterus astarının dışa çıkmasıyla oluşur. Östrojen hormonu seviyelerindeki aylık değişikliklere yanıt olarak, bu astar rahimden dışarı çıkar ve kanamaya, şişmeye ve ağrıya neden olur.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İzmir Psikolog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!