cocuklar-icin-psikolojik-destek-ne-zaman-alinmalidir

Zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı olmak, sorunlarla nasıl başa çıkılabileceğini, sağlıklı sosyal becerileri geliştirmek, gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmak demektir. Bu da beraberinde olumlu bir yaşam kalitesini getirmektedir. Peki psikolojisi bozulan çocuk nasıl anlaşılır? Bu sorunun yanıtını makalemizde bulabilirsiniz.

Çocuk Ruh Sağlığı Nedir?

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi genellikle kendilerini nasıl hissettiklerini ve davrandıklarını etkileyen iniş çıkışlar yaşarlar. Fakat kimi zaman bu iniş anlarından kolay çıkamazlar. Bu da hayatlarında birçok şeyi etkilemeye başlar.

Çocuklarda duygu ve davranışların ne zaman endişelenecek bir boyuta geldiğini kestirmek bazen zordur. Her çocuk bazen huysuzlaşır ve davranışları değişebilir. Buradaki kilit. Çocuğun ruh halindeki ve kişiliğindeki büyük değişikliklerdir. Günlük yaşantısının önüne geçen sık ruh hali değişimleri önemli bir işarettir. Birkaç hafta süren aşırı endişe, üzüntü ve korku gibi belirtiler çocuğun psikolojisinin bozuk olduğunun göstergeleri arasında yer alır.

Çocuklarda belli başlı işaretler psikolojik olarak sağlığının bozuk olduğunu gösterebilir. Bu belirtiler birkaç haftadan uzun sürüyorsa profesyonel yardım almak en doğru seçenektir.

Belirtiler,

  • Sürekli olarak tekrarlayan ve süresi artan öfke nöbetleri geçiriyorsa,
  • Etrafındaki kişilerle iletişimde sürekli meydan okuyan veya agresif bir şekilde davranıyorsa,
  • Mutsuz ve üzgün bir ruh hali içerisindeyse,
  • Korku ve endişe duyuyor, özellikle geceleri tek yatmak istemiyorsa,
  • Sosyal ortamlardan kaçıyorsa,
  • Başparmağını emmek veya yatağı ıslatmak gibi büyüdüğü halde bu hareketler bir anda başladıysa,
  • Dikkatini toplamakta zorlanıyor, yerinde duramıyor veya huzursuzsa,
  • Okulda dikkatini toplayamıyorsa,
  • Doğum günleri gibi eğlenceli sosyal aktiviteleri geri çeviriyorsa,

Bununla beraber bazı fiziksel belirtiler de mevcut olabilir,

  • İştah sorunu yokken birden iştahı kesildi ya da çok arttıysa,
  • Uykusuzluk çekiyorsa,
  • Açık bir tıbbi nedeni olmayan fiziksel ağrılar. Örneğin, baş ağrıları, mide ağrıları, mide bulantısı veya diğer fiziksel ağrılar.

Tüm bu belirtiler dönem dönem çocuklarda görülebilir. Burada önemli olan bu belirtilerin birkaç haftadan uzun sürmesi ve sürekli şiddetini artırmasıdır.

Bunlarla beraber, sebepsiz yere ani bir korku, bazen hızlı bir kalp atışı veya hızlı nefes alma gibi belirtiler görebilirsiniz. Bir anda kavgaya karışmak, öfke nöbetlerine kapılmak gibi zarar verici eylemlere yönelebilir. İlişkilerde sorunlara neden olan şiddetli ruh hali değişimleri, davranışlarında veya kişiliklerinde büyük değişiklikler meydana gelebilir. Konsantre olmakta veya hareketsiz durmakta çok fazla sorun yaşamak, DEHB veya başka bir bozukluğun belirtileri olabilir. Yemek yememek veya bilerek kusmak yeme bozukluklarının yaygın belirtileridir. Bu durumlarda da vakit kaybetmeden destek aramak gerekmektedir.

Çocuğunuzun ruh halinde veya günlük davranışında ani bir değişiklik fark ederseniz, çocuğunuzu sizinle duyguları hakkında konuşmaya teşvik etmeye çalışabilirsiniz. Söylediklerini gerçekten dinlediğinizi ve anladığınızı göstermek önemli bir konudur. Çünkü dinlemek ve anladığınızı göstermek, çocuğunuzu rahatsız eden bir şey varsa onu rahatlatabilir. Ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarının, endişelerinin, bilgilerinin ve ruh sağlıklarıyla ilgili işaretlerin farkında olmalıdır. Öncelikle çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun bir şekilde iletişim kurmak önemlidir. Çocuk kendini güvende ve rahat hissettiğinde konuşmaya başlamak gerekmektedir. Eğer bir tartışma yaşanıyorsa çocuğun tepkisi izlemeli ve analiz edilmelidir. Eğer onu üzen konu hakkında konuşuluyorsa ve çocuğun kafası karıştıysa ya da üzüldüyse konuyu biraz daha sakin ele almak gerekir.

Çocuğun psikolojisi bozulduğunda günlük aktivitelere devam edememe gibi sorunlar yaşanabilir. Bu ruh hali birkaç hafta sürebilir. Bu durumda bir profesyonel destek almak önemlidir. Ege Pozitif Psikoloji alanında uzman pedagogları ile her zaman yanınızda. Hemen iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi için İzmir Pedagog sayfamızı https://izmirpsikoloji.com/izmir-en-iyi-pedagog/ ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir