Günümüzde hızla akan hayat ve yaşadığımız ama farkında olmadığımız travmalar bizi zamanla etkisi altına alır. Bu durumda çözüm bir destek almak olabilir. Belki bir danışan ya da kariyer seçme aşamasında olan bir adaysınız. Bu makalede Psikolog Nedir, Ne İş Yapar? sorusunu yanıtlıyoruz.

Psikolog Tanımı

Psikologlar, bireylerdeki bilişsel, duygusal, sosyal süreçleri ve davranışları incelemek üzerine uzmanlaşmış kişilerdir. Çalışmalarını konuşma terapisi ve gözlem yoluyla yürütür, hastalarının çevreleriyle ve hayatlarındaki insanlarla nasıl ilişki kurduğunu yorumlayarak ve kaydederek bulgularını rapor eder ve buna göre bir tedavi süreci başlatırlar. Bir psikolog için burada amaç danışanlarının düşüncelerini, duygularını, davranışlarını anlamak ve ifade etmektir. Uyguladığı yönteme göre bir tedavi süreci planlar ve bunu uygulamayı hedefler.

Psikolog Türleri

Psikologlar uzmanlaştıkları alana göre farklı unvanlar alabilmektedir. Bunlardan bazıları; Klinik psikologlar, Bilişsel psikologlar, Eğitim psikologları, Askeri psikologlar, Adli psikologlar, Sağlık psikologları vb. olabilir.

Bir psikolog, danışanlara değerlendirme ve terapi sağlar, örgütsel veya sosyal değişimi kolaylaştırmaya yardımcı olur, psikolojik araştırma yapar, bireylere ya da gruplara psikolojik testler uygular.

Psikolog ne iş yapar sorusunun cevabı aslında oldukça kapsamlı ve önemlidir. Psikologlar, insanların stresli durumlarla baş etmeyi öğrenmelerine, bağımlılıkların üstesinden gelmelerine, kronik hastalıklarını yönetmelerine ve bir durumu teşhis etmeye veya bir kişinin düşünme, hissetme ve davranış şekli hakkında daha fazla bilgi vermeye yardımcı olabilecek testler ve değerlendirmelerle yardımcı olabilir.

Psikologların Uyguladığı Terapi Yöntemleri

Psikologların terapi yöntemleri de oldukça çeşitlidir. Yöntemler genel olarak danışanı yaşadığı olaya göre belirlenmektedir. Bazı yaygın terapi türleri bilişsel-davranışçı, kişilerarası, insancıl, psikodinamik veya birkaç terapi stilinin kombinasyonudur. Terapi bir birey, çiftler ve hatta aileler için olabilir.
Sizler de İzmir’de Psikolojik destek almak isterseniz izmirpsikoloji.com/psikolog-ucretleri-2020/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir