ÖFKE NEDİR? HER İNSAN ÖFKELENİR Mİ?

Öncelikle öfke doğal, evrensel ve kültürden etkilenen bir duygudur. Her insan zaman zaman öfkelenir, hiç sinirlenmemiş bir insan yoktur. Ancak öfkelendiğimizde nasıl tepki verdiğimiz ve bunun ne kadar sürdüğü önemlidir. Öfkelenmemize neden olan hem dışsal hem içsel sebepler vardır. Ayrıca kadınlar erkeklere göre öfkesini bastırmada daha iyidir.

ÖFKEYLE SALDIRGANLIK AYNI ŞEY Mİ?

Öfkeyle saldırganlık aynı şey değildir. Öfkenin sağlıklı ifade edilebilmesi gereklidir. Öfkemizi saldırganlıkla değil, duygu ve düşüncelerimizi dışarı vurarak göstermeliyiz.

Öfke kişinin içsel olarak yaşadığı bir durumdur ancak saldırganlıkta bir nesneye, bir kişiye yönlendirilen bir durum söz konusudur. Öfkelenen her insan saldırgan olmaz. Sinirlenip bir insana vurmak, bir nesneyi kırmak bunlara saldırganlık diyebiliriz ancak her sinirlenen insan bunları yapmaz.

ÖFKENİN AVANTAJLARI NASIL OLABİLİR? ÖFKE HER TÜRLÜ ZARARLI DEĞİL MİDİR?

Öfke kişiyi korur ve kişinin harekete geçmesi için gereken enerjiyi verir. Öfke doğru yansıtıldığında kişilerarası ilişkilerde empati, güven, yakınlık sağlayabilir. Korku ve yetersizlik duygusunu aşmamızı ve değişime motive olabilmemizi sağlar.

ÖFKE KONTROLÜ NEDİR?

Öfke kontrolü kişinin sinirlendiğinde de tepkisini kontrol edebilmesini sağlar. Bazı kişiler bu kontrolü sağlamakta güçlük çekebilir. Öfke problemi çocuk, ergen, yetişkin her yaştan bireyde görülebilir. Eğer kendinizi ve tepkilerinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, haklıyken haksız duruma düştüğünüz, pişman olduğunuz zamanlar oluyorsa, ilişkilerinizde problemler yaşadığınız öfke patlamaları yaşıyorsanız öfke kontrol probleminizin olabileceğini söyleyebiliriz.

ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU NEDİR?

Kişinin sinirlendiğinde bunu etrafındaki insanlara saldırarak, eşyaları kırıp fırlatarak veya kendine zarar vererek ifade ettiği durumlarda öfke kontrol bozukluğunun varlığı konusunda yüksek ihtimaller olabilir. Öfke kontrolü küçük yaşlarda başlar ve bu kişiler öfkelerini doğru bir şekilde yansıtamazlar. Bir psikolojik danışmandan, psikolog veya psikiyatristten yardım alarak bu sorunun çözülmesi gerekmektedir.

ÖFKE PROBLEMİ YAŞİYORUM NE YAPMALIYIM?

Öncelikle kendinize ve etrafınızdakilere daha fazla zarar vermeden hemen bir uzmandan yardım almasınız. Öfke problemi kendi başınıza çözebileceğiniz bir problem değildir. Sizin öfkeniz için yapabileceğiniz şeyler yoga yapmak, bulmaca çözmek, yürüyüş yapmak, spor yapmak, resim yapmak, fotoğraf çekmek, müzik dinlemek, enstrüman çalmak, yemek yapmak, yeni hobiler edinmek öfke kontrolü tedavisinde uzman tarafından yapılması önerilen ve bireyin evde kendi yapabileceği faaliyetlerdir.

Öfkelendiğiniz durumda nefes ve gevşeme egzersizleri uygulayabilir, o an ortamdan uzaklaşabilir ve kafanızdaki sizi öfkelendiren olayı düşünmemeye çalışabilirsiniz.

ÖFKE KONTROLÜ TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Öfke kontrol tedavisinde psikoterapiler son derece etkilidir ve öncelikle öfkeye neden olan düşünce anlaşılmaya çalışılır. Neden bu kadar sinirlenildiği, neden bu kadar tepki gösterildiği bulunmaya çalışılır. Anormal tepki gösteren bireyin, etrafındakilere kızmasına, sinirlenmesine ve kendi tutamamasına neden olan asıl sebebi bulabilmesi, bunlara başa çıkabilme stratejilerini geliştirmesi önemlidir. Bunun için bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır. Öfke terapilerinde, bireylerin öfkesini doğru ve sağlıklı bir şekilde yaşaması ve bu şekilde tepki vermesi sağlanır. Sizi öfkelendiren olay ve kişileri hayatınızdan çıkaramayabilirsiniz,kaçamayabilir veya onları değiştiremeyebilirsiniz, ama bu olay ve kişilere tepkilerinizi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Terapide amaç bireyin öfkesini ortadan kaldırmak değildir. Çünkü öfke de sağlıklı yansıtıldığı taktirde olumlu ve olması gereken bir duygudur.

Öfke kontrolü ve BDT: Bilişsel davranışçı terapide genellikle öfkeli duyguları yönetmeye yardımcı olmak için gevşeme becerilerini, tetikleyici durumlar için düşünce işlemeyi ve bu durumlara yeni tepki türlerini öğrenmek için beceri eğitimini kullanılır.

BDT’de farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Farkındalık arttıkça bireyin öfkeyle baş etme becerileri gelişir ve tedavide daha hızlı yol alınır. Baş etme becerisi olarak gevşeme, öfke uyandıran sahneler hayal edilerek veya maruz bırakılarak ilk olarak terapi seanslarında denenir. Sonrasında ise dışarıda gereken, sinirlendiğiniz veya sinirlenebileceğiniz durumlarda kullanılması amaçlanır.

BDT’de öfkeye sebep olan olumsuz düşünce, duygu ve inanç kalıpları bulunmaya çalışılır. Sonrasında bu olumsuz ve sağlıksız düşünce kalıplarının yerine olumlu ve sağlıklı kalıplar oluşturulmaya çalışılır.

Öfke kontrolü ve EMDR: EMDR ile öfkeyi tetikleyen ve oluşumuna neden olan unsurlar, ortaya daha hızlı bir şekilde konulabilmektedir. EMDR açılımı göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme denilen bir terapi tekniğidir.  Öfke kontrolü ve EMDR terapisi uygulayabilmek bu terapinin eğitimini ve sertifikasını almak gerekmektedir. EMDR’de kullanılan teknikler sayesinde beynin iki lobunun etkileşimi arttırılır. Böylece anıların daha rahat hatırlanması ve ifade edilmesi sağlanır. Böylece altta yapılan sebep bulunur. Bu teknikle hem geçmiş ve şu anda yaşanan problemler çözülür hem de ruhsal olarak daha sağlıklı bir geleceğimizin oluşmasını sağlar.

ÖFKE KONTROLÜ TEDAVİSİNDE İLAÇ KULLANILINIR MI?

Öncelikle bu duruma terapistiniz veya bir uzmanın karar vermesi gerekir. Öfke kontrolü tedavisinde ilaç olarak genelde antidepresanlar kullanılır. Kullanmanız gereken ilacı hekiminiz belirledikten sonra bu ilacı günde kaç kere kullanacağınız gibi konularda da tedbirli olmalı ve uzman kontrolünde kullanmaya devam etmelisiniz. Ayrıca öfke fizyolojik olarak vücudumuzda ağrılara da sebep olabileceğinden bu konuda da bir uzmanla görüşmelisiniz.

ÖFKEYE İYİ GELEN BİTKİLER: Melisa, papatya, sarı kantaron, ıhlamur, lavanta yağı, kedi otu gibi bitkiler sakinleşmenize yardımcı olur. Ancak bu bitkilerin aşırı tüketilmesi gibi durumlarda oluşabilecek yan etkilerden dolayı bir eczacıyla veya hekimle görüşüp, bu bitkileri kontrollü kullanmalısınız.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir