DEHB NEDİR

Anne-babalar neler yaşar?

Anneler DEHB ile ilgili geldiklerinde çocuklarına şımarık, tembel, maymun iştahlı, bundan bir şey olmaz gibi kelimeleri çok sık kullanmaktadırlar. Çok hareketli oldukları için annelerin enerjileri tükenmeye başlamaktadır. Çözümü bağırmakta ve bazen de vurmakta bulmaktadırlar. Ona bağırınca sonrasında aşırı derecede pişman oluyorum, evde huzurumuz kalmadı ya da bu çocuğun en güzel hali uyuduğu zaman yakınmalarını ebeveynlerden çok sık duymaktayım

Çocuğu ile ilgili bir sorun ortaya çıktığında genel olarak her ebeveyn ilk olarak savunmaya geçer. Zaman içinde çocuğun yaşadığı zorluklar ile ilgili ikna olsalar da akılların bir köşesinde cevaplanmamış sorular bulunur. Çocuğumda gerçekten DEHB var mı, yoksa bu öğretmenin/okulun/uzmanın yorumumu? İlaç tedavisi gerekli mi? Çocuğu mu nasıl bir gelecek bekliyor? Ne zamana kadar bu sorun ile ilgili yardım alması gerekecek? Basit bir cümleyi yazamazken bilgisayardaki her şeyi benden iyi biliyor bu nasıl dikkat eksikliği? Bizim davranışlarımız nedeniyle mi bu çocuk böyle oldu?…ve bunun gibi bir çok soru.

DEHB söz konusu olduğunda ebeveynlerin en çok merak ettikleri, neden bu sorunun ortaya çıktığıdır, bu sorunun altında belki neden bizim başımıza geldi yakınması da vardır. Anne-babalar ve bazen çevredekiler anne-baba tutumlarının bu soruna neden olduğunu düşünürler. Fakat DEHB sadece anne baba tutumundan kaynaklı bir bozukluk değildir. Ama yine de anne-baba tutumlarının önemi çok büyüktür. Bazen sorunun çözümünü kolaylaştıran bir roldeyken bazen de işlerin daha da ağırlaşmasına neden olan etken olabilmektedir. Anne-babanın kendilerini suçlu ve çaresiz hissetmeleri çözümü ve çocuklarına destek olmalarını zorlaştırır.

DEHB ile ilgili anne-babaların en çok zorlandıkları durum ise DEHB’na eşlik eden başka sorunların da (öğrenme güçlükleri, davranım bozukluğu, depresyon, tik bozuklukları,vb) olduğu durumlardır.

Çocuk neler yaşar?

Bu çocuklar kendilerini yeterince akıllı, becerikli, iyi bir çocuk olmadıklarını düşünebilirler. Bu da doğal olarak özgüvenlerini olumsuz olarak etkiler. DEHB’nin temel belirtileri (dürtüsellik, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik) çocuğun akademik başarısını, sosyal ilişkilerini ve aile içindeki iletişimi olumsuz olarak etkileyebildiği için bu çocukların günlük hayat içerisinde birçok kez uyarılara ve olumsuz geri bildirime maruz kalabilmektedirler. Tüm bu olumsuz geri bildirimler çocuğun doğal olarak yeterlilik duygusunu olumsuz yönde etkiler. Bir süre sonra DEHB’nin yanı sıra ikincil duygusal sorunlar (depresyon, kaygı bozuklukları vb) ortaya çıkabilir.

Çocuğa bu yaşadıkları ile ilgili açıklama yapmak ve bilgilendirmek önemlidir. Herkesin iyi olduğu ve daha az iyi olduğu alanların bulunduğundan bahsederek, kendi güçlü ve zayıf yanlarınızı anlatmak yardımcı olacaktır. Anne-baba bu konuda ne kadar rahat sohbet ederse çocuk da güçlüklerle baş etmede o denli güvenli hissedecektir.

Dikkat eksikliği sıkıntısı yaşayan bir çocuğa yaşadığı sıkıntının içeriği, günlük hayatta onu zorlayabileceği alanlar, bu durumlarla baş etme yöntemlerini anlatırken, “hastalık”, “bozukluk” gibi sınıflandırmalardan kaçınılmalıdır. Böylece çocuk kendi hakkında daha gerçekçi ve olumlu bir benlik algısına sahip olacaktır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu testimizi https://izmirpsikoloji.com/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu-dehb-testi/ adresinden çözebilirsiniz.

WhatsApp Hattı İçin Tıklayın

Evlilikte Sık Karşılaşılan sorunlarla ilgili yazımızı okumak için TIKLAYINIZ

Çocuklarda Sık Karşılaşılan 9 Problem ile ilgili yazımız için TIKLAYINIZ

Sık Karşılaşılan Psikolojik Problemler için TIKLAYINIZ

Sık Ortaya Çıkan Cinsel Problemlerle İlgili Yazılarımız için TIKLAYINIZ

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir