Cinsel sağlığın bozulması sadece cinsel hayatımızda bir sorun oluşturmaz. Bunun yanında fiziksel rahatsızlıklar, aile veya partnerle ilişkilerin bozulması, sosyal sağlığın bozulması gibi sorunlara da yol açar.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU NEDİR? SONUÇLARI NELERDİR?

Cinsel işlev bozukluğu kişinin cinsel hayatındaki, cinselliği yaşarken veya yaşamadan önce bir takım sorunlar yaşaması durumudur. Partnerlerin cinsel ilişkiden aldığı hazzın ve doyumun azalmasına yol açar. Bu durum kişinin hayatının her alanını etkileyebilir ve kişinin psikolojisine zarar verebilir.

Cinsel işlev bozukluklarında ilaç tedavisi kullanılabilmektedir. Ancak bir hekimle görüşerek ilaç alınmalı ve hekim gözetiminde kontrollü kullanılmalıdır. Cinsel işlev bozuklukları tanı kriterleri her soruna göre değişmektedir.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARININ TÜRLERİ NELERDİR? KADIN VE ERKEKLERDE AYNI MIDIR?

Kadın ve erkeklerde cinsel işlev bozuklukları farklı şekilde görülür.

Kadınlarda sık görülen cinsel işlev bozuklukları:

1-VAJİNİSMUS: Vajina girişindeki kasların cinsel birleşme sırasında istemsizce kasılmasıdır. Bu kasılma sonucunda penis vajinanın içine giremez ve cinsel birliktelik olmaz. Bu sorun ilk cinsel birleşme anını yaşayacak çiftlerde oldukça büyük problem haline gelir. İstemsizce oluşan bir durumdur. Yıllarca devam edilebilecek bir problem olduğundan bir cinsel terapistle görüşmek gerekmektedir.

Vajinismus ilişkileri veya evliliği sonlandırmaya kadar götürebilecek bir problemdir. Ayrıca kadında görülen bu problem bir süre sonra diğer partner tarafından da cinsel işlev bozukluğu oluşmasına neden olabilir.

Vajinismusun nedenleri hem psikolojik hem de fiziksel olabilir.

Psikolojik nedenler arasında geçmiş ilişkilerdeki olumsuz deneyimler, taciz veya tecavüz gibi durumların yaşanmış olması veya tanık olunması, cinselliğe karşı genel anlamda anksiyete, cinsellikte ilgili yanlış bilgilendirilmiş olunması, ilk ilişkinin ağrılı olacağı inancı, partnerler arasında güven bağının oluşmaması, şiddete maruz kalma gibi durumlar vajinismusa yol açabilir.

Vajinismusun fiziksel nedenleri de olabileceğinden ilk başta bir kadın hastalıklarıyla ilgilenen hekimle görüşmeniz gerekmektedir.

Vajinismus tedavisi cinsel terapi eğitimi alan bir terapist tarafından çözülebilecek bir problemdir. Tedavide vajinismusa neden olabilecek psikolojik sebepler ele alınıp çözülmeye çalışılır.

2-KADINDA ORGAZM BOZUKLUĞU: Cinsel birleşme sırasında orgazmın uzun süreli olarak gecikmesi veya hiç olmaması durumudur. Bunun için kadının yaşı ve cinsel deneyimi de göz önüne alınmalıdır. Kadınların orgazm olmasında klitoral uyarım önemlidir. Klitoral uyarım yoğunluğu cinsel pozisyona göre değişmektedir.

Bu bozuklukta da vajinismusta görülen psikolojik nedenler aktiftir. Onlara ek olarak kadın sadece partnerinin haz duymasını önemseyebilir ve kendi hazzını erteleyebilir. Cinsel ilişki karşılıklı haz duyulması gereken bir şeydir.

Tedavisinde cinsel terapistlerce psikolojik sebepler çözülmeye çalışılır. Bunun için yine alanında uzman bir terapistle görüşmeniz gerekmektedir.

3- KADINLARDA CİNSEL İSTEKSİZLİK: Cinsel fantezilerin, düşüncelerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin çok az olması veya hiç olmamasıdır. Bu durumun sebepleri arasında önceden yaşanmış olan cinsel birlikteliklerde olumsuzluklar, ağrılar, stres, vücudunu beğenmeme, düşük özgüven gibi sebepler yatabilir.

Hormonel sorunlar olabileceğinden ilk başta kadın hastalıklarıyla ilgilenen bir uzmana görünmek gerekmektedir.

İlişki sorunları için aile veya çift terapisi yardımı alınabilir. Bunun yanında psikolojik sorunlar için psikolojik tedavi görülebilir. Kişinin cinselliğini olumsuz etkileyecek hayat koşulları değiştirilebilir. Ayrıca kişi ilaç kullanıyorsa kullandığı ilaca bağlı olarak da cinsel istekte azalmalar görülebilir.

Erkeklerde sık görülen cinsel işlev bozuklukları:

1-ERKEN BOŞALMA: Sürekli ve uzun süre devam eden bir şekilde kişinin çok küçük bir cinsel uyarılmayla, vajinaya girer girmez veya girmeden önce ejakülasyonun (boşalmanın) olmasıdır.

Erken boşalmanın nedenleri arasında tacize veya tecavüze uğramış olma, ilişki stresi, aşırı heyecan, vücut imajıyla ilgili olumsuz algı, özgüven problemi, katı cinsel eğitim, kişinin yetiştirilme tarzı olabilir.

Erken boşalmanın fizyolojik- biyolojik sebepleri de vardır. Bunlar arasında diyabet, hormon bozukluğu, prostat bezi sorunları olabilir. O yüzden bir doktorla görüşmeniz gerekmektedir.

Erken boşalmada ilaç tedavisi, psikoterapi, cinsel terapi gibi tedavi yöntemleri vardır. İlaç almanıza bir uzman karar vermeli ve onun kontrolü altında ilaç kullanmaya devam etmelisiniz.

2-SERTLEŞME BOZUKLUĞU: Peniste cinsel birliktelik yaşanabilecek sertliğin elde edilememesi durumudur. Yeterli penis sertliğini sağlamak ve bunu sürdürebilmek bu sorunu yaşayan kişiler için oldukça zordur. Psikolojik kaynaklı olabileceği gibi biyolojik kaynaklı da olabilir. Bu yüzden öncesinde bir üroloji hekimine görünmek gerekmektedir.

Sertleşme tedavisinde ilaç kullanılabilir. Ancak bu ilaç hekim tarafından verilen bir ilaç olmalıdır ve hekim gözetiminde kullanılmaya devam edilmelidir. Bunun yanında cinsel terapiler son derece etkili olmaktadır. Cinsel terapi alacağınız uzmanın cinsel terapi sertifikası olmasına dikkat etmelisiniz.

3- ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİK: Erkeklerde yaşanan erken boşalma ve sertleşme bozukluğu gibi problemler kişileri cinsellikten uzaklaştırabilir. Ayrıca cinsellikle ilgili korkular, toplum baskısı, cinsel birleşmede ağrı yaşanması, eşler arasındaki uyumsuzluk ve sorunlar, stresli bir iş hayatı ve yaşam tarzı gibi konular erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilir.

Tedavide cinsel terapi uygulanmaktadır. Bu konuda uzmanlaşmış bir terapistten yardım alarak sorununuzu çözebilirsiniz.

CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUKLARI BİTKİSEL TEDAVİSİ VAR MI? HANGİ BİTKİLER ÖNERİLİYOR?

Sertleşme probleminde bitkisel tedavi olarak sirke, bakla, anason ve tarçın iyi gelebilmektedir.

Vajinismusta bitkisel tedavi olarak rahatlayabilmek için melisa ve papatya çayı önerilmektedir.

Erken boşalmada bitkisel tedavi olarak sarımsak, yeşil soğan, zencefil, karanfil önerilebilir.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların risk faktörleri: Ergenlik dönemi bu hastalıklar için kritik dönemidir çünkü bu dönemdeki bireyler risk almaya yatkındır. Genelde çok partnerli kişilerde görülür. Prezervatif kullanılmaması veya korunmasız cinsel ilişkiler bu hastalıklara yakalanma riskini arttırabilir. Ortak eşya kullanımını da aza indirmek, iç çamaşırınızın size özel olması gibi tedbirler almalısınız. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları güvenilir ilişkiler kurmak, kondom kullanmak, bilmediğiniz kişilerle cinsel ilişkiye girmemektir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

  • Frengi
  • Klamidya
  • Bel Soğukluğu
  • Hepatit B
  • HPV Enfeksiyonu
  • Trikomonas
  • AIDS-HIV
  • Uçuk (HSV Enfeksiyonu)

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri her hastalık için ayrıdır. Eğer çok partnerli ilişkileriniz oluyorsa kontrollere gitmek ve kontrollerinizi aksatmamak önerilebilir.

Bu hastalıkların risk dereceleri de değişmektedir ve sonu ölüme kadar varabilir. Bu yüzden direkt bir doktorla görüşmeli ve tedbirlerinizi ihmal etmemelisiniz.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR? TEDAVİ İÇİN KİMLERLE GÖRÜŞMEK GEREKMEKTEDİR?

Cinel fonksiyon bozukluğu tedavisi ilaçları, hangi doktora gidilir sorularınızı cevaplandıracağız. Cinsel işlev bozukluklarının oluşmasında biyolojik bir neden olabileceğinden önce bir doktora gidip görüşme sağlamanız gerekmektedir. Eğer biyolojik-fiziksel bir probleminiz yoksa bir cinsel terapist, psikoterapist veya psikolojik danışmanla görüşmeniz gerekir.

Cinsel terapinin süresi bireylerin problemine, terapiye olan inançlarına veya dirençlerine göre değişebilmektedir. Cinsel terapiyi terapistler yapar ve cinsel terapi eğitimi alan bireyler olurlar. Bu yüzden terapi alacağanız kişinin cinsel terapi sertifikasının olup olmadığına, eğitim alıp almadığına dikkat etmelisiniz.

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir