Boşanma nedir?

Boşanma, her evlilikte yaşanabilecek bir durumdur. Eskiye nazaran günümüzde daha yaygın olan bir durumdur. Bu bir süreçtir yani bir anda insanlar boşanmaya karar verip hemen gidip boşanmazlar. Boşanma öncesindeki tartışmalar ve anlaşmazlıklar sonucu çiftler ayrılık kararı alabilirler. Bu kararla boşanma süreci başlar ve hem çiftler hem de varsa çocuklar bu süreçten etkilenirler. Kadın ve erkekler bu süreçten farklı etkilenirler. Hem doğası gereği kadın ve erkeğin farklı olması bu yüzden farklı düşünüp farklı hissetmesi hem de toplumsal olarak kadın ve erkeklerin çevreden farklı tepkiler alması kişileri etkiler. Bu süreçten etkilenmemek kaçınılmazdır ancak bu etkilerin özellikle çocuklar uzun süreli ve kalıcı olmaması için anne ve babanın dikkat etmesi gerekmektedir.

Anne ve babanın dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?

Boşanmada çocuğun psikolojisi bir hayli hassaslaşır. Bu yüzden öncelikle bu süreçte anne ve babanın çocukla konuşmaları ve bu konuşma esnasında birbirlerini suçlamamaları gerekmektedir. Çocuğun önünde yapılan her tartışma ve suçlayıcı konuşmalar çocukta öfke, çaresizlik gibi duygulara sebep olur.

Boşanmayla ilgili çocukla konuşacak olan anne babanın öncesinde çocuklarıyla nasıl konuşacakları hakkında karar vermeleri ve birlik içinde hareket etmeleri konusunda anlaşmalıdırlar.

Çocuklarıyla nasıl konuşacaklarına karar veremeyen anne babanın bir uzmandan yardım alması gerekir.

Yaş dönemlerine göre çocuklar boşanmadan farklı etkilenirler. Bu yüzden çocuğunuzun yaşını göz önünde bulundurarak onunla konuşmalısınız. Ergenlik öncesi dönemdeki çocuklara daha somut bir şekilde anlatılmalıdır.

Özellikle ergenlik öncesi dönemdeki çocuklar boşanmanın sebebini kendileri sanabilirler. Bu yüzden boşanma sebebinin kendisi olmadığına dair çocukla konuşulmalıdır. Anne baba anlaşamadıkları için boşandıklarını ve bunda onun hiçbir suçu olmadığına dair çocuğu ikna etmelidir.

Boşanmanın çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri

Boşanma aşamasında çocuğa nasıl davranmalı

Çocuğa boşanma sürecinden sonra neler olacağı anlatılmalıdır. Anneyle babanın artık ayrı evde yaşayacağını, kiminle ve hangi günlerde görüşeceği çocuğa anlatılmalıdır.

Çocuğun bu duruma tepki göstermesini anlayışla karşılamalı ve sakin olunmalıdır.

Mümkün çocuk hayatındaki bu dönemde daha fazla değişikliğe maruz kalmamalıdır. Başka bir şehre taşınma, okul değiştirme, boşanma biter bitmez ebeveynlerden birinin yeni bir evlilik yapması gibi olaylar çocuğu olumsuz etkileyebilir.

Her iki ebeveyninde çocuğa güven vermesi, onu her zaman çok sevdikleri ve her zaman çocuklarının yanında olduklarını anlatmaları gerekmektedir.

Çocuğunuzun bu durum karşısında hissettiklerini dinlemeli ve onunla konuşmaktan kaçınmamalısınız.

Çocuğunuzun bu durum karşısında size destek olması gerektiğini, sizin de yardıma ihtiyacınız olduğunu söylememelisiniz. Bu çocuğun duygularını ve düşüncelerini ifade edememesine ve üzerinde büyük bir sorumluluk hissetmesine yol açabilir. Eğer yardıma ihtiyacınız varsa arkadaşınız, aileniz veya bir uzmandan destek almalısınız.

Bu süreçte çocuğunuz taraf tutmasını istememelisiniz. Anne veya baba çocuğu kendi yanına çekmeye çalışmamalı ve çocuğu arada bırakmamalıdır.

Çocukla diğer ebeveynden haber almak veya haber yollamak için görüşmemelisiniz. Çocuğunuzu kullanmamalısınız çünkü çocuk bunu fark eder ve kendini kötü hisseder.

Yaşa göre çocuklarda boşanma tepkileri nasıl değişir?

Her yaş döneminde çocuklarda farklı etkiler görülür. Ailenin bunları farkında olup çocuklarına buna göre yaklaşmaları gerekmektedir. Çocuğunuzda bu etkilerin çok fazla ve uzun süre devam etmesi durumunda mutlaka bir uzmanla görüşmeli ve nasıl olsa geçer diye beklememelisiniz. Bu süreçte destek almanız hem size hem de çocuğunuza iyi gelecektir.

0-2 Yaş çocuklarda boşanmanın etkisi ve nasıl anlatılır ?

Bebeklik döneminde boşanmanın çocuğu etkilemediği gibi yanlış bir algı vardır. Yapılan araştırmalar bu dönemde de çocuğun boşanmaya tepki gösterdiğini kanıtlıyor. Çünkü çocuk durumu ne kadar kavrayamasa da hisseder. Çocuğun daha fazla ağlaması, uyku ve yeme düzeninin bozulması, önceden ilgisini çeken oyuncakların veya şarkıların artık ilgisini çekmemesi gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden anne babalar bu dönemde de çocuklarıyla ilgilenmeli, temas halinde bulunmalı, sorumluluklarını yerine getirmeli ve çocuğun yanında bağırıp, kavga etmemelidir.

3-6 Yaş dönemi çocuklarda boşanmanın etkisi:

Bu dönemdeki çocuklar boşanmanın sebebi olarak kendisini görebilirler. O yüzden çocukla konuşmalı ve boşanma sebebinin kendisi olmadığını anlatmalıyız. Çocuklarda tepki olarak tuvalet alışkanlığında gerilemeler, uykuda alt ıslatma, kabus görme ve ağlayarak uyanma veya parmak emme, tuvalet alışkanlığında gerilemeler gibi çocuksu davranışlar görülebilir. Çocuk saldırgan olabileceği gibi anne veya babaya aşırı düşkün de olabilir. Bu süreçte anne baba çocuğun yanında kavga etmemeli, çocuğu arada bırakmamalıdır. Çocuğa ne olursa olsun onu her zaman çok sevdikleri ve sevecekleri anlatılmalıdır.

6-12 Yaş dönemi çocuklarda boşanmanın etkisi

Bu dönemdeki çocuklar boşanma sebebi olarak kendilerini görmez ve anne-babalarını suçlarlar. Öfke duyarlar ve kendilerini terk edilmiş gibi hissederler ve hayal kırıklıkları olur. Ara ara anne veya babadan birine daha bağlı, sevecen olma diğer ebeveyne öfke ve düşmanlık besleme gibi davranışlar görülebilir. Bunu azaltmak için çocuğa yaşanılan olumsuzlukları ve tartışmaları anlatmamalı, diğer ebeveyni kötülememeli ve çocuğu arada bırakmamalısınız. Okulda ise derslerindeki başarılarda düşmeler, arkadaşlarıyla kavga etme veya içine kapanma, öğretmenlerini dinlememe gibi davranışlarda bulunabilir. O yüzden bu dönemde öğretmeni de bilgilendirmek faydalı olacaktır.

Bu yaş aralığındaki çocuklara açık ve dürüst bir şekilde boşanma sebepleri anlatılmalıdır. Bir yetişkin gibi yaklaşmalı ve onu önemsediğimizi, yalnız olmadığını anlatmalıyız. Çocukta bahanelerle anne babayı bir araya getirme gibi çabalar görülebilir. Buna da anlayışla yaklaşmalı ve ebeveynler hem bireysel hem de birlikte çocukla zaman geçirmelidir.

1318 Yaş dönemi çocuklarda boşanmanın etkisi:

Bu dönemdeki çocuklar boşanmayı her yönüyle kavrayıp, anlayabilirler. Ancak bu dönemde çocukların genel olarak bir hayat kaygısı ve ergenlik çağı problemleri olduğu için dikkatli olunmalıdır. Bu dönemdeki çocuklar zaten arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmeye meyilli oldukları için bu haber karşısında da anne ve babadan uzaklaşıp daha çok arkadaşlarına yönelirler.

Bu dönem ergenlerde riskli davranışlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Korunmasız ve riskli cinsel ilişkiler, çoklu partnerler ve suça eğilim görülebilir. O yüzden ebeveynlerin çocuklara çok fazla tepki göstermeden, sıkmadan onları kontrol altında tutmaları ve riskli davranışlarına engel olmaya çalışmaları gerekmektedir.

Çocuğumun boşanmadan etkilenmeyeceği yaş hangisidir?

Bütün bunlardan anlaşılacağı üzere çocuğunuz için ideal bir boşanma yaşı yoktur. Çocuğa bu kararı ne zaman, ne şekilde vereceğiniz, bu durumu nasıl anlatacağınız ve diğer ebeveynle iletişiminiz çok önemlidir. Mutsuz bir evliliği sürdürmek de çocuğunuza iyi gelmeyeceğinden sağlıklı bir ayrılık yaşamak en doğrusudur. Bu süreçte siz de kendi psikolojik sağlığınıza dikkat etmeli ve bu süreçte kendinize de iyi gelmeye çalışmalısınız. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ya da bir uzmandan destek almaktan çekinmemelisiniz.

Boşanma çocuğumun ileri ki yaşamını etkiler mi?

Boşanmış ailelerin çocuklarında boşanmamış ve mutlu aile çocuklarına göre farklılıklar görülebilmektedir. Bu farklılıkların olması doğaldır ancak bu çocuğunuz için boşanmayıp mutsuz bir evlilik sürdürmeniz anlamına gelmememektedir. Anne-baba ayrı olsa da çocuk anneyle veya babayla ayrı ayrı iletişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyorsa asıl önemli olan budur.

Çocuğun ileriki hayatını olumsuz etkilememek için boşanma ve boşanma sonrası sürece dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarla çatışmaya girmesi veya birbirlerini kötülemesi, çocuğu birbirlerine karşı kullanmaları ve arada bırakmaları çocuğun hayatını olumsuz etkilemektedir. Bunlar ne kadar ağır olursa çocuğun boşanma sürecini atlatması da o kadar uzun sürecektir.

Boşanma sonrası çocuğa nasıl davranmalı ve neler yapmalıyız?

Boşanma sonrası süreçte tek sorumluluk çocuğun birlikte yaşadığı ebeveyninde değildir. Her iki ebeveyne de görevler düşmektedir ve birlikte hareket etmelilerdir. Örneğin evde annesiyle vakit geçiren çocuğu babası okula bırakabilir veya babasıyla da sosyal aktivitelerde bulunabilir. Böylece çocuk evde olmayan ebeveynin eksikliğini daha az hisseder. Evde olmasa bile ebeveynin ilgisi, iletişim kalitesi çocuğun bu süreci rahat atlatmasına katkı sağlar.

Anne baba beraberken kavga etmiyorsa ve bu durumu aşabilmişlerse hep beraber vakit geçirmelerinin de çocuğa olumlu etkileri görülmektedir. Ayrıca kız çocuklarının erkeklerden daha hassas oldukları bilinmekle beraber çocuklarınızı ihmal etmemelisiniz.

Boşandım ve yeniden evlenmeyi düşünüyorum. Bu durum çocuğumu nasıl etkiler?

Boşanmadan sonraki süreçte ebeveynlerden birinin yeniden evlenmek istemesi gibi bir durum olabilir. Böyle bir durumun boşanmadan sonraki çok yakın bir süreçte olmaması çocuk için daha sağlıklı olacaktır. Eğer gerçekten hayatınızda olacak, evleneceğiniz bir kişiyse çocukla bu durumu önceden konuşmalı ve çocuk kendisini ne zaman hazır hissederse o zaman tanıştırılmalıdır. Çocuğu konuşmaya veya tanışmaya zorlamamalısınız. Yeni bir evlilik de yapsanız onun yerinin her zaman aynı olacağını ve onu hep aynı seveceğinizi söyleyip, çocuğunuza güven verici ve destekleyici konuşmalar yapmalısınız.

 İzmir Psikoloji

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir